Μπλοκάρισμα στο Σουέζ: Η θέση του UK P&I Club

Μπλοκάρισμα στο Σουέζ: Η θέση του UK P&I Club

561
Μπλοκάρισμα στο Σουέζ: Η θέση του UK P&I Club

Η ταχύτητα του «Ever Given», που μπλόκαρε τη Διώρυγα του Σουέζ για περίπου έξι ημέρες τον Μάρτιο, ελεγχόταν από τη διαχειρίστρια αρχή της πλωτής οδού πριν από την προσάραξή του, σημειώνει ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός UK P&I Club.

H ανακοίνωση του Club ήρθε μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), σύμφωνα με τα οποία το πλοίο έπλεε με μεγάλη ταχύτητα πριν προσαράξει και ως εκ τούτου η αιγυπτιακή αρχή δεν φέρει ευθύνη.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ το γιγαντιαίο πλοίο βρίσκεται ακόμη στη διώρυγα. Αρχικά, η SCA απαιτούσε αποζημίωση $916 εκατ. από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Shoei Kisen, ωστόσο εν συνεχεία δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί $550 εκατ., συμπεριλαμβανομένων μιας κατάθεσης $200 εκατ. για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του πλοίου και του υπόλοιπου ποσού μέσω πιστωτικών επιστολών.

Το UK P&I Club αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι αναγνωρίζει, όπως και η Shoei Kisen, ότι η SCA δικαιούται αποζημίωσης λόγω του περιστατικού, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες κατηγορίες ενάντια στο «Ever Given» και στον πλοίαρχό του.

Φωτό: Maxar/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.