Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και οι αντιδράσεις

Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και οι αντιδράσεις

47
Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και οι αντιδράσεις

To Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει την πόρτα για μια συμφωνία για το διμερές εμπόριο με την Αυστραλία, σύμφωνα με την οποία θα καταργηθούν οι δασμοί και οι ποσοστώσεις στις εισαγωγές εκατέρωθεν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σε βρετανικά ΜΜΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προέβη σε μια τέτοια κίνηση, ωστόσο η άρση των δασμών θα τεθεί σε ισχύ δεκαπέντε χρόνια μετά, προκειμένου να προετοιμαστούν καταλλήλως οι εγχώριοι αγρότες, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δριμύ ανταγωνισμό.

Από την πλευρά της, η Καμπέρα πιέζει για μια μεταβατική περίοδο όχι μεγαλύτερη από δέκα έτη. Τη συγκεκριμένη συμφωνία επεδίωξε με πρωτοβουλίες της η Βρετανή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Liz Truss, η οποία επέμενε ότι το ΗΒ θα έπρεπε να προσφέρει στην Αυστραλία μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η κ. Truss συζήτησε πρόσφατα την πρόταση με τον Αυστραλό ομόλογό της, Dan Tehan, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει τους Βρετανούς αγρότες, σημειώνοντας ότι με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για συνεργασία με Αυστραλούς συναδέλφους τους, ενώ μέσω αυτής ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή του ΗΒ σε μια ευρύτερη συμφωνία με την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Oι Βρετανοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια συμφωνία, τονίζοντας ότι απειλείται με αυτόν τον τρόπο η εγχώρια βιομηχανία, ανεξαρτήτως της προτεινόμενης μεταβατικής περιόδου των δεκαπέντε ετών. Αντίθετη με τη συμφωνία είναι και η σκωτσέζικη κυβέρνηση, η οποία τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της συμφωνίας σημειώνουν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μικρός, δεδομένου ότι η Αυστραλία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% των εισαγωγών βοδινού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία θα αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά 0,01-0,02% σε περίοδο δεκαπέντε ετών ή 200-500 εκατ. λίρες παραπάνω από τα επίπεδα του 2018. Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να εκληφθούν ως ευκαιρίες και όχι ως απειλές.

Μετά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, η Νέα Ζηλανδία, η οποία επίσης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΗΒ, ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.