Οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε κυρώσεις για τον Nord Stream 2

106
Οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασης της κρατικής διοίκησης να παραιτηθεί από τις κυρώσεις εναντίον της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τον γερμανο-ρωσικό αγωγό Nord Stream 2. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι κυρώσεις για το project σε αυτή τη φάση θα είχαν δυσμενείς συνέπειες για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι είχε αντιταχθεί στον αγωγό από την πρώτη στιγμή, ωστόσο υπογράμμισε ότι πλέον το έργο «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», τονίζοντας παράλληλα ότι το «να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτό το χρονικό σημείο θα ήταν αντιπαραγωγικό για τις σχέσεις μας με την Ευρώπη».

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά την επιδείνωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών επί προεδρίας Τραμπ, επιδιώκει ισχυροποίηση των σχέσεων με τη Γερμανία, η οποία στηρίζει την ολοκλήρωση του αγωγού.

Ο υπό κατασκευή αγωγός ανήκει στη Nord Stream AG, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Ο αγωγός εκτείνεται από τη Ρωσία έως τη Βόρεια Γερμανία και θα είναι καίριας σημασίας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του αγωγού, έχοντας ως προτεραιότητα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας της. Σύμφωνα με την DW, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει περαιτέρω συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το συγκεκριμένο έργο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.