Nέος ισχυρός κυκλώνας στην Ινδία

Nέος ισχυρός κυκλώνας στην Ινδία

108
Nέος ισχυρός κυκλώνας στην Ινδία

Ο κυκλώνας Γιας, ο δεύτερος που πλήττει την Ινδία σε διάστημα δύο εβδομάδων, έφτασε σήμερα στο ανατολικό κρατίδιο Οντίσα, ανακοίνωσε η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και να έχουν μετακινηθεί σε καταφύγια.

«Η πολύ ισχυρή κυκλωνική καταιγίδα Γιας βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Μπαλασόρε» στην Οντίσα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία στη σελίδα της στο Twitter.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ριπές ανέμου που θα φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ έχουν προειδοποιήσει και για παλιρροϊκά κύματα ύψους περίπου τριών μέτρων τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες.

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν ήδη παράκτιες πόλεις και χωριά προμηνύοντας την άφιξη του κυκλώνα.

Από το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι από ηλεκτροπληξία στην περιοχή Χούγκλι, στη Δυτική Βεγγάλη.

Κλειστά αεροδρόμια

Οι αρχές της Καλκούτα, πρωτεύουσας της Δυτικής Βεγγάλης, έδωσαν εντολή να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σήμερα. Το αεροδρόμιο Μπουμπανεσβάρ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Οντίσα, επίσης έκλεισε.

Κάθε ζωή είναι πολύτιμη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Οντίσα Ναβίν Πατναΐκ, ζήτησε από τους πολίτες «να μην πανικοβάλλονται» και να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Περίπου 4.800 μέλη σωστικών συνεργείων έχουν ήδη κινητοποιηθεί στα δύο κρατίδια, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα και από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

«Ο κυκλώνας αυτός προσθέτει στα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία, την ώρα που η covid-19 δεν τους επιτρέπει να πάρουν ανάσα», δήλωσε ο Ουντάγια Ρεγκίμ αξιωματούχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη νότια Ασία.

Εξάλλου ο Γιας αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της covid-19.

«Φρικτό πλήγμα»

«Ο κυκλώνας αυτός είναι ένα φρικτό πλήγμα για πολλούς ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές, οι οικογένειες των οποίων έχουν επηρεαστεί από τις μολύνσεις και τους θανάτους λόγω της covid-19», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της περιοχής Σανταρμπάνς της Δυτικής Βεγγάλης, ο Μπανκίμ Σάντρα Χάζρα.

«Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές, είναι δύσκολο να τους προσφέρουμε καταφύγιο και παράλληλα να τηρούμε τις αποστάσεις» για την πρόληψη της covid-19, σχολίασε.

Κάποια εμβολιαστικά κέντρα στις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης και στην Καλκούτα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Μαρμάτα Μπανερζί, οι αρχές προσπαθούν να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με επαρκή ποσότητα οξυγόνου και φαρμάκων για να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι να περάσει ο κυκλώνας.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συχνότητα και η ένταση των καταιγίδων στα νερά γύρω από την Ινδία αυξάνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανόδου της θερμοκρασίας του νερού.

Κάποιοι από τους πιο φονικούς κυκλώνες στην ιστορία έχουν σχηματιστεί στον κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσά τους ένας το 1970 που προκάλεσε τον θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην περιοχή όπου αργότερα έγινε το Μπανγκλαντές. Ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Οντίσα ήταν αυτός του 1999 που σκότωσε 10.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.