«Φρένο» του G7 στον άνθρακα

«Φρένο» του G7 στον άνθρακα

86
«Φρένο» του G7 στον άνθρακα

Τα κράτη του G7 συμφώνησαν την Παρασκευή 21 Μαΐου να τερματίσουν την οικονομική στήριξη σε projects άνθρακα στο εξωτερικό έως το τέλος του 2021, με σκοπό να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπουργοί του G7 για το Κλίμα και το Περιβάλλον από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας σε μόλις 1,5°C.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, οι υπουργοί των επτά χωρών δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ότι: «Αναγνωρίζοντας ότι η παραγωγή ενέργειας και άνθρακα είναι η σημαντικότερη αιτία για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, δεσμευόμαστε αυτή τη στιγμή να αναπτύξουμε ταχύτατα τις τεχνολογίες και τις πολιτικές οι οποίες θα επιταχύνουν περαιτέρω τη μετάβαση προς ένα απανθρακοποιημένο ενεργειακό σύστημα τη δεκαετία του 2030».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Group δεσμεύτηκε «να προωθήσει τη διεθνή ροή δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων προς επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία του Παρισιού και μακριά από παραγωγή ενέργειας με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, με σκοπό να υποστηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παράλληλα τονίστηκε ότι θα καταργηθεί σταδιακά η κυβερνητική στήριξη προς τα ορυκτά καύσιμα πλούσια σε άνθρακα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που θα βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας. Οι πρακτικές αυτές πρέπει να συνάδουν με μια σαφώς καθορισμένη πορεία προς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που είναι διαθέσιμες.

Φωτό: Tom Fisk/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.