Ναυτιλία και εκπομπές CO2: Είναι τελικά επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2050;

Ναυτιλία και εκπομπές CO2: Είναι τελικά επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2050;

173
Ναυτιλία και εκπομπές CO2: Είναι τελικά επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2050;

Ο IEA εξέδωσε στις 18 Μαΐου 2021 την ειδική έκθεση Net Zero by 2050: A Roadmap for the Global Energy Sector. Η έκθεση αποτελεί ένα σχέδιο δράσης με σκοπό να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η έκθεση ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο την επείγουσα ανάγκη μείωσης της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μείγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η ναυτιλία είναι ένας από τους λίγους κλάδους του τομέα των μεταφορών για τον οποίο η επίτευξη αυτού του στόχου μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ναυτιλιακός κλάδος για το περασμένο έτος ήταν υπεύθυνος για εκπομπές περίπου 830 Mt CO2, αριθμός που αποτελεί το 2,5% των συνολικών εκπομπών του ενεργειακού τομέα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σημειώθηκε πτώση από το 2019, οπότε οι εκπομπές είχαν ανέλθει σε 880 Mt CO2.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης επιλογών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα στην αγορά, αλλά και της μεγάλης διάρκειας ζωής των πλοίων (25-35 χρόνια), η ναυτιλία κινδυνεύει να είναι ένας από τους λίγους κλάδους μεταφοράς που δεν θα έχουν επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση του IEA.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες περιορισμού της κατανάλωσης καυσίμων στη ναυτιλία μέσω μέτρων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής και ενεργειακής απόδοσης των πλοίων. Άλλωστε, η έκθεση αναφέρει ότι προβλέπεται οι προερχόμενες από τις θαλάσσιες μεταφορές εκπομπές να επιτύχουν μείωση 6% κατ’ έτος, φτάνοντας τους 120 Mt CO2 μέχρι το 2050.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έκθεση Net Zero by 2050 εδώ.

Φωτό: Pxhere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.