Σήμα κινδύνου της διεθνούς ναυτιλίας για την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας

Σήμα κινδύνου της διεθνούς ναυτιλίας για την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας

310
Σήμα κινδύνου της διεθνούς ναυτιλίας για την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας

Οι πειρατικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο της Γουινέας συνεχίζουν να απασχολούν τα εμπλεκόμενα μέρη της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 135 απαγωγές ναυτικών από πλοία σε διεθνές επίπεδο, το 95% αυτών καταγράφηκε στον Κόλπο της Γουινέας.

Στο πλαίσιο αυτό, 99 ναυτιλιακές εταιρείες, οργανισμοί της ναυτιλίας και flag states, συμπεριλαμβανομένης της BIMCO, υπέγραψαν πρόσφατα το Gulf of Guinea Declaration on Suppression of Piracy.

«Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας θα υπογράψουν τη διακήρυξη», ανέφερε η Sadan Kaptanoglu, πρόεδρος της BIMCO και πλοιοκτήτρια, της οποίας πλοίο και το πλήρωμά του έπεσαν θύματα πειρατικής επίθεσης στην περιοχή.

«Τα αίτια του προβλήματος της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας μπορούν να λυθούν μόνο από τη Νιγηρία. Εκτιμάται ότι 30 εκατ. άνθρωποι ζουν στο Δέλτα του Νίγηρα, πολλοί από αυτούς κάτω από δύσκολες συνθήκες, και θα ήταν αφελές να σκεφτόμαστε ότι οποιοσδήποτε άλλος πλην της Νιγηρίας μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος. Η καταστολή της πειρατείας θα βοηθήσει τους ναυτικούς, όπως έγινε πριν από λίγα χρόνια στη Σομαλία. Θα εγκαθιδρύσει ακόμη την ασφάλεια στη θάλασσα και θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές γαλάζιες οικονομίες να αναπτυχθούν. Χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη», ανέφερε ο Carlo Cameli, πρόεδρος της Επιτροπής Θαλάσσιας Ασφάλειας της BIMCO.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.