«Πράσινο» το πρώτο τετράμηνο για τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας

«Πράσινο» το πρώτο τετράμηνο για τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας

71
«Πράσινο» το πρώτο τετράμηνο για τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu Agency, σχεδόν το 97,5% της προστιθέμενης δυναμικότητας στην ηλεκτροπαραγωγή της Τουρκίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, τα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύουν πάνω από τη μισή (51,5%) της πρόσθετης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 1.268 megawatts  για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

Σε πιο ευρύ πλαίσιο και χάρη στις επενδύσεις αυτές, η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα της Τουρκίας ξεπέρασε τα 97.000 megawatts στο τέλος Απριλίου του 2021. Από αυτόν τον αριθμό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν πλέον σε 51.000 megawatts.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, η δυναμικότητα ηλεκτρικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 1.268 megawatts, με την αιολική ενέργεια από μόνη της να αντιστοιχεί σε 652,3 megawatts. Σε αυτή την προσπάθεια για αύξηση της ενεργειακής παραγωγής, η υδροηλεκτρική ενέργεια έφτασε τα 363,8 megawatts, δηλαδή ένα ποσοστό 28,7% επί του συνόλου.

Οι πρόσφατες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια αντιστοιχούν μόλις σε ένα ποσοστό 12,8%, με 161,7 megawatts. Ακόμα μικρότερο ποσοστό προέρχεται από γεωθερμική ενέργεια ή βιομάζα (59 megawatts) και θερμοηλεκτρικές μονάδες (30,8 megawatts) κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021.

Ως αποτέλεσμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 97,5% των πρόσφατων επενδύσεων στην ενέργεια της γείτονος χώρας. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται μετά την περσινή χρονιά ρεκόρ, κατά την οποία η Τουρκία πρόσθεσε 4.900 megawatts στο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής και πάλι βασιζόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτό: Kadir Kritik/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.