Η ψυχική υγεία των ναυτικών στο προσκήνιο

Η ψυχική υγεία των ναυτικών στο προσκήνιο

203
Η ψυχική υγεία των ναυτικών στο προσκήνιο

Με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία (10-16 Μαΐου), το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Chamber of Shipping) εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο για τις δράσεις του οργανισμού όσον αφορά τη μείωση του στίγματος της ψυχικής υγείας στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο CEO του UK Chamber of Shipping, κ. Bob Sanguinetti, δήλωσε ότι το προσωπικό του οργανισμού θα συμμετάσχει σε ειδική εκπαίδευση με σκοπό να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα υποστήριξης των συναδέλφων τους στον ναυτιλιακό τομέα. Σε μια προσπάθεια αναγνώρισης και πρόληψης προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, ο βρετανικός οργανισμός είναι από τους πρώτους συμβάλλοντες στη νέα σύμβαση για την ψυχική υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Maritime UK Mental Health Pledge), η οποία αποτελεί δέσμευση για τη βελτίωση της ποιότητας της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στον ναυτιλιακό τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο, δημοσιεύτηκε ένα σχέδιο δράσης για τους εμβολιασμούς, με σκοπό τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων ειδικά για τους ναυτικούς σε διεθνές επίπεδο. Η εφαρμογή του θα είναι καίριας σημασίας για τη θωράκιση των ναυτικών απέναντι στην πανδημία καθώς και για την πρόσβασή τους σε ασφαλή μετακίνηση.

Οι δράσεις αυτές έρχονται έπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, κατά την οποία πολλοί ναυτικοί αισθάνονται μεγάλη σωματική και πνευματική κόπωση ως απόρροια της σημαντικής αύξησης της εργασίας εν πλω.

Είναι δεδομένο ότι η πανδημία Covid-19 έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των ναυτικών, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων και προβλημάτων στις αλλαγές πληρωμάτων. Η διασφάλιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στον ναυτιλιακό τομέα αποτελεί ‒περισσότερο από ποτέ‒ βασική προτεραιότητα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.