Σταθερά ανοδικές οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας

Σταθερά ανοδικές οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας

64
Σταθερά ανοδικές οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας

Οάνω από $800 δισ. θα δοθούν σε επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Arab Petroleum Investments Corporation (APICORP), οι συνολικές επενδύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

(MENA) θα υπερβούν τα $805 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια, αύξηση $13 δισ. από την πενταετή προοπτική της για το 2020.

Στην έκθεση με τίτλο «MENA Energy Investment Outlook 2021-2025», η APICORP αποδίδει αυτή την αύξηση σε τέσσερις παράγοντες: την ισχυρή εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ, την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, την επιστροφή των έργων της Λιβύης ‒που από μόνα τους αντιπροσωπεύουν περίπου $10 δισ. σε προγραμματισμένα έργα‒ και τον επιταχυνόμενο ρυθμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η περιοχή της MENA θα προσθέσει 3 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας μόνο το 2021 ‒διπλάσιο από αυτό του 2020‒ και 20 GW τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι οικονομικές προβλέψεις της περιοχής δείχνουν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων και οι εξαγωγές θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη που αναμένεται για τις περισσότερες χώρες της περιοχής το 2021. Ωστόσο, οι οικονομίες παραμένουν υπό δημοσιονομικές πιέσεις λόγω των πρωτοφανών υψηλών επιπέδων χρέους και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της APICORP, Dr. Ahmed Ali Attiga, δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει πως οι ενεργειακές βιομηχανίες εισέρχονται σε μια περίοδο σχετικής σταθερότητας όσον αφορά τις επενδύσεις, καθώς οι περισσότερες χώρες MENA επιστρέφουν σε θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2021 και η ενεργειακή μετάβαση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την περίοδο 2021-2025 αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε $75 δισ., $9,5 δισ. λιγότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Η μείωση οφείλεται στην ολοκλήρωση πολλών έργων μεγάλης κλίμακας το 2020, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι οι χώρες είναι πιο προσεκτικές σε ανάληψη νέων έργων σε μια εποχή πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας αερίου. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κατάρ είναι οι τρεις πρώτες χώρες MENA όσον αφορά τις επενδύσεις φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.