Ι. Κούστας: Οι λόγοι εκτόξευσης των ναύλων

Ι. Κούστας: Οι λόγοι εκτόξευσης των ναύλων

1140
Ι. Κούστας: Οι λόγοι εκτόξευσης των ναύλων

Η Danaos Corporation ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία κατέγραψε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους προσαρμοσμένα κέρδη $58 εκατ. ή $2,83/μετοχή έναντι $33,3 εκατ. ή $1,34/μετοχή το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται για ετήσια αύξηση 74,2%.

Παράλληλα, τα λειτουργικά έσοδα εμφάνισαν αύξηση 24,4%, από τα $106,2 εκατ. πέρυσι σε $132,1 εκατ. φέτος. H Danaos θα διανείμει στους μετόχους της εταιρείας μέρισμα $0,5/μετοχή στις 9 Ιουνίου.

Με αφορμή τον οικονομικό απολογισμό της Danaos, o CEO της εταιρείας, Δρ. Ιωάννης Κούστας, σχολίασε: «Η σημαντική ανάκαμψη και ενδυνάμωση της αγοράς που βιώσαμε στις αρχές του έτους συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό, αν όχι με ισχυρότερο. Η συνέχιση της πανδημίας και η επακόλουθη επιβράδυνση των λειτουργιών στους τερματικούς σταθμούς έχουν επιτείνει τη ζήτηση και ο τομέας των τακτικών γραμμών είναι στο όριο της δυναμικότητάς του. Το κλείσιμο του Σουέζ συνέβαλε περαιτέρω στις στρεβλώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι συνθήκες της αγοράς πιθανότατα δεν θα εξομαλυνθούν πριν από το τέλος του έτους.

»Οι εταιρείες τακτικών γραμμών καταγράφουν κέρδη ρεκόρ και, το πιο σημαντικό, υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα, τα οποία θα διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε αυξημένα επίπεδα.

»[…] Η ευφορία, απόρροια της σημαντικής αύξησης των ναύλων και της πεποίθησης ότι η αγορά θα παραμείνει ισχυρή, έχει οδηγήσει σε δραστική αύξηση των παραγγελιών νεότευκτων. Ως εκ τούτου, το orderbook βρίσκεται στο 17% του υφιστάμενου στόλου, το οποίο είναι αυξημένο από το ναδίρ του 9% στα τέλη του 2020 και πολύ χαμηλότερο από το 50% που άγγιξε το 2008. […] Πιστεύουμε ότι η αναμενόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία θα απορροφήσει άνετα το υπάρχον orderbook».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.