Ο αγωγός της Colonial Pipeline εκτός πλήρους λειτουργίας για ημέρες

Ο αγωγός της Colonial Pipeline εκτός πλήρους λειτουργίας για ημέρες

94
Ο αγωγός της Colonial Pipeline εκτός πλήρους λειτουργίας για ημέρες

Ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς βενζίνης στις ΗΠΑ θα μείνει εκτός πλήρους λειτουργίας για αρκετές ακόμη ημέρες, μετά την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε και αποδίδεται στο σκιώδες εγκληματικό δίκτυο DarkSide.

Η επίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline, που μεταφέρει περίπου ποσοστό 50% των καυσίμων που καταναλώνονται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά ψηφιακών κακόβουλων επιθέσεων που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι το εύρος των επιπτώσεων αναμένεται να αξιολογηθεί ποσοτικά, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού θα μειώσει τη διαθεσιμότητα καυσίμου μεσοπρόθεσμα, θα πιέσει αυξητικά τις τιμές, αλλά και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή τους, εξαιτίας της έλλειψης άλλων τρόπων μεταφοράς της βενζίνης στην αμερικανική αγορά.

Η ιδιωτικών συμφερόντων Colonial Pipeline ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται για την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού σε φάσεις, «με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση της επιχειρησιακής λειτουργίας από το τέλος της εβδομάδας».

Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στην DarkSide, μία ομάδα που πιστεύεται ότι έχει τη βάση της στη Ρωσία ή στην Ανατολική Ευρώπη. Οι κακόβουλες επιθέσεις της έχουν ως στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δε χρησιμοποιούν πληκτρολόγια στις γλώσσες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, σύμφωνα με ειδικούς στις κυβερνοεπιθέσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αξιολογεί συνεχώς τις επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του δικτύου αγωγών καυσίμου της Colonial Pipeline.

«Παρακολουθούμε τις ελλείψεις στον εφοδιασμό σε τμήματα των νοτιοανατολικών ΗΠΑ και αξιολογούμε κάθε ενέργεια που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συνεπειών όπου είναι πιθανό», σύμφωνα με την ίδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Jim Lo Scalzo/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.