DP World vs Βέλγιο: Τι απεφάνθη τo δικαστήριο διαιτησίας

DP World vs Βέλγιο: Τι απεφάνθη τo δικαστήριο διαιτησίας

118
DP World vs Βέλγιο: Τι απεφάνθη τo δικαστήριο διαιτησίας

Η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της πως έλαβε την προσωρινή διαιτητική απόφαση του αρμόδιου τμήματος επίλυσης διαφορών του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Διαφορών Επενδύσεων (ICSID) σχετικά με την διαφωνία μεταξύ της DP World PLC και του Βασιλείου του Βελγίου.

Η απόφαση ήταν περισσότερο διευκρινιστική και δεν διευθετεί ακόμη οριστικά την διαφωνία που αφορά την επένδυση της DP World στην Αμβέρσα. Θεωρεί ότι η απόφαση της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας να ανακτήσει το 2014 ένα (αχρησιμοποίητο) μέρος της παραχώρησης στην Antwerp Gateway (θυγατρική της DP World PLC) αποτελεί μια πράξη μερικής απαλλοτρίωσης και, ως εκ τούτου, το αν είναι νόμιμη θα πρέπει να κριθεί βάσει των πέντε προϋποθέσεων που πρέπει συλλογικά να πληρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ειδικότερα, ως προς τους όρους αυτούς, το Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε ότι 1) η απόφαση της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας ήταν δικαιολογημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, (2) η διαδικασία που ακολούθησε πριν από την εκτέλεση της απόφασης ήταν νόμιμη, (3) δεν ήταν επιλεκτική ενώ 4) δεν αντίκειτο στους όρους της παραχώρησης στην Antwerp Gateway, οι οποίοι, καθότι χρονικά ορισμένοι, μπορούν να ανακληθούν ή να τροποποιηθούν ενίοτε προς το δημόσιο συμφέρον. Υπό αυτή την έννοια, το Διαιτητικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει τη νομιμότητα της απόφασης που έλαβε η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας.

Αναφορικά με την πέμπτη προϋπόθεση που υφίσταται για τις μερικές απαλλοτριώσεις, η οποία διερευνά αν καταβλήθηκε η προσήκουσα και ανάλογη με την εμπορική αξία του ακινήτου αποζημίωση για τη συγκεκριμένη ανάκτηση γης από πλευράς της λιμενικής αρχής, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε επόμενη φάση της διαιτητικής διαδικασίας.

Εκτός από την προσφυγή έναντι της ανάκτησης τμήματος της παραχώρησης, η DP World επικαλέστηκε επίσης ορισμένες άλλες εγγυητικές ρυθμίσεις, ωστόσο όλοι οι ισχυρισμοί της απορρίφθηκαν από το Διαιτητικό Δικαστήριο.

Αν και η ίδια η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, βάσει της συμφωνίας παραχώρησης, και επομένως δεν συμμετέχει ούτε στη διαιτητική διαδικασία, συνεργάστηκε στη διαμόρφωση και της ‘υπερασπιστικής γραμμής’ του Βελγίου στο εν λόγω ζήτημα. Κατά την εκτίμησή της, η απόφαση ανάκτησης στην οποία προέβη το 2014 βοήθησε στη διατήρηση της διεθνούς εμπορευματικής κίνησης στον λιμένα, ενώ προώθησε την άμεση και έμμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα. Τέλος, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, παρά τη συγκεκριμένη διαφορά, η Λιμενική Αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βέλτιστη συνεργασία με την DP World, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διαχειριστές τερματικών στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.