IATA: Στα $48 δισ. οι ζημιές των αερομεταφορέων το 2021

IATA: Στα $48 δισ. οι ζημιές των αερομεταφορέων το 2021

51
IATA: Στα $48 δισ. οι ζημιές των αερομεταφορέων το 2021

H Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) σε πρόσφατο report της εκτιμά ότι οι οικονομικές απώλειες των αερομεταφορέων θα είναι υψηλότερες απ’ ό,τι ανέμενε αρχικά στο report του περασμένου Δεκεμβρίου κυρίως λόγω της συνεχόμενης έξαρσης της πανδημίας και του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές.

Ειδικότερα, η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους για τις αεροπορικές εταιρείες θα αγγίξουν τα $47,7 δισ. ($38 δισ. στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου) και το λειτουργικό περιθώριο το -9,4% (-7,1% στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου).

Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής, καθώς οι ζημιές τους αναμένεται να φτάσουν τα $5 δισ., όταν αρχικά υπολογιζόταν στα $11 δισ. Στην Ευρώπη οι απώλειες θα είναι της τάξης των $22 δισ., λόγω του επιβραδυνόμενου ρυθμού εμβολιασμών και των περιορισμών στις μετακινήσεις, που δεν επιτρέπουν τα αεροπορικά ταξίδια.

Στην έκθεση της ΙΑΤΑ σημειώνεται επίσης και φέτος ότι το κόστος για τους αερομεταφορείς θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση και εκτιμάται ότι οι τιμές καυσίμων θα είναι αυξημένες, με το jet fuel να αγγίζει τα $68,9/βαρέλι και το πετρέλαιο τα $64,2/βαρέλι, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας ωθεί προς τα επάνω τις τιμές εμπορευμάτων ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.