H συνεισφορά της Σιγκαπούρης στην προσπάθεια της ναυτιλίας για απανθρακοποίηση

H συνεισφορά της Σιγκαπούρης στην προσπάθεια της ναυτιλίας για απανθρακοποίηση

139
H συνεισφορά της Σιγκαπούρης στην προσπάθεια της ναυτιλίας για απανθρακοποίηση

Το International Advisory Panel για την Απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας (ΙΑP), το οποίο συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020 από το Θαλάσσιο Ίδρυμα της Σιγκαπούρης (Singapore Maritime Foundation ‒ SMF), με την υποστήριξη της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Αρχής της Σιγκαπούρης (ΜPA), υπέβαλε τις προτάσεις του στην κυβέρνηση της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το IAP έχει αναγνωρίσει εννέα μονοπάτια για τη θαλάσσια απανθρακοποίηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται προτάσεις θεσμικές, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση, αλλά και τρόποι με τους οποίους ο ναυτιλιακός κλάδος της Σιγκαπούρης μπορεί να συμβάλει στην εν λόγω προσπάθεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το όραμα του ΙΑP αποσκοπεί στην υποστήριξη του ναυτιλιακού κλάδου της Σιγκαπούρης προκειμένου να πετύχει ή ακόμα και να υπερβεί τους στόχους που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) για το 2030 και το 2050 αντίστοιχα. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, το ΙΑP προτείνει:

· Τη διαμόρφωση μέτρων αναφορικά με τα αέρια του θερμοκηπίου (GHG), όπως θέσπιση κοινά αποδεκτού τρόπου μέτρησής τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αναληφθείσες δράσεις έχουν πραγματικό και διαρκή θετικό αντίκτυπο.

· Τον καθορισμό προτύπων αναφορικά με παράγοντες λειτουργικούς, τεχνικούς και ασφαλείας.

· Την πιλοτική εφαρμογή καινοτομιών στον τεχνικό, επιχειρησιακό και ψηφιακό τομέα.

· Τη δημιουργία επιλεγμένων υποδομών για την υποστήριξη των εν λόγω καινοτομιών.

· Την ανάπτυξη κινήτρων σε εθνικό, περιφερειακό ή παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, για την εφαρμογή λύσεων που αφορούν την αποτελεσματικότητα των πλοίων και τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα.

· Τη διασύνδεση των ενδιαφερόμενων μερών σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διαμοιραστούν η γνώση και η εφαρμογή των δράσεων.

Για την επίτευξη του ανωτέρω οράματος, το ΙΑP συστήνει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε τέσσερις στρατηγικούς στόχους: 1) την εναρμόνιση των προτύπων, 2) την εφαρμογή νέων λύσεων, 3) τη χρηματοδότηση νέων έργων με συγκεκριμένα (πράσινα) κριτήρια και μηχανισμούς και 4) την ανάπτυξη συνεργασιών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η υποστήριξη των παραπάνω στόχων θα συμβάλει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί παγκόσμια φιλοδοξία και συλλογική ευθύνη. Η Σιγκαπούρη, από τη μεριά της, δεσμεύεται να επιτελέσει τον ρόλο της σε αυτόν τον σκοπό, υποστηρίζοντας τον ΙΜΟ και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα στην ανάληψη δράσεων για το κλίμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.