Συμμαχία ΕΕ-Ινδίας απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας

Συμμαχία ΕΕ-Ινδίας απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας

95
Συμμαχία ΕΕ-Ινδίας απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία βρίσκονται σε συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη projects υποδομών σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν το κινεζικό φιλόδοξο σχέδιο Belt and Road Initiative.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εμπειρογνώμονες στους Financial Times, το εν λόγω σχέδιο χαρακτηρίζεται ως «συνεργασία συνδεσιμότητας» σε τομείς συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και των μεταφορών και στόχος του είναι να παράσχει καλύτερες νομικές δικλίδες και λιγότερο επαχθείς όρους δανεισμού από αυτούς που προσφέρει το Πεκίνο.

Το πλάνο ΕΕ-Ινδίας δεν θα χαρακτηρίζεται ως μια συμμαχία ενάντια στο Πεκίνο, αλλά περισσότερο ως ένα μέρος μιας προσπάθειας να προσφερθούν εναλλακτικές σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί και συμφωνηθεί οι όροι της συνεργασίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν και τους τρόπους άντλησης των απαραίτητων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των projects.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σημειώνει στους FT ότι «υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για μια παγκοσμιοποιημένη συνεργασία, η οποία θα είναι πιο ελκυστική από αυτό που μπορεί να προσφέρει η Κίνα».

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε κάτι παρόμοιο με την Ιαπωνία για τη δημιουργία αυτού που ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe είχε χαρακτηρίσει ως «βιώσιμη και βασισμένη σε κανόνες συνδεσιμότητα από τον Ινδο-Ειρηνικό στα δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική».

Η υπό υλοποίηση συνεργασία ΕΕ-Ινδίας έρχεται την ώρα που η νέα κρατική διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν επιχειρεί να «χτίσει» συμμαχίες με δημοκρατικές χώρες, οι οποίες θα μπορούν να περιορίσουν την αναπτυσσόμενη ισχύ της Κίνας σε αναδυόμενες οικονομίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.