
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία βρίσκονται σε συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη projects υποδομών σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν το κινεζικό φιλόδοξο σχέδιο Belt and Road Initiative.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εμπειρογνώμονες στους Financial Times, το εν λόγω σχέδιο χαρακτηρίζεται ως «συνεργασία συνδεσιμότητας» σε τομείς συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και των μεταφορών και στόχος του είναι να παράσχει καλύτερες νομικές δικλίδες και λιγότερο επαχθείς όρους δανεισμού από αυτούς που προσφέρει το Πεκίνο.
Το πλάνο ΕΕ-Ινδίας δεν θα χαρακτηρίζεται ως μια συμμαχία ενάντια στο Πεκίνο, αλλά περισσότερο ως ένα μέρος μιας προσπάθειας να προσφερθούν εναλλακτικές σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.
Ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί και συμφωνηθεί οι όροι της συνεργασίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν και τους τρόπους άντλησης των απαραίτητων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των projects.
Ευρωπαίος διπλωμάτης σημειώνει στους FT ότι «υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για μια παγκοσμιοποιημένη συνεργασία, η οποία θα είναι πιο ελκυστική από αυτό που μπορεί να προσφέρει η Κίνα».
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε κάτι παρόμοιο με την Ιαπωνία για τη δημιουργία αυτού που ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe είχε χαρακτηρίσει ως «βιώσιμη και βασισμένη σε κανόνες συνδεσιμότητα από τον Ινδο-Ειρηνικό στα δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική».
Η υπό υλοποίηση συνεργασία ΕΕ-Ινδίας έρχεται την ώρα που η νέα κρατική διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν επιχειρεί να «χτίσει» συμμαχίες με δημοκρατικές χώρες, οι οποίες θα μπορούν να περιορίσουν την αναπτυσσόμενη ισχύ της Κίνας σε αναδυόμενες οικονομίες.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ