
Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε όλο τον αραβικό κόσμο αναδεικνύεται η αιγυπτιακή οικονομία αναφορικά με το ΑΕΠ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Έτσι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, η Αίγυπτος καταφέρνει και ξεπερνά τις οικονομίες πετρελαιπαραγωγών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και του Κατάρ, και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ 19 αραβικών κρατών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύει ο αιγυπτιακός τύπος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το μέγεθος της αιγυπτιακής οικονομίας έφτασε πέρυσι τα 361,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το συνολικό μέγεθος των οικονομιών των 19 αραβικών χωρών ανέρχεται σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας να βρίσκεται στην κορυφή με 701,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην τρίτη θέση έρχεται η οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 354,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθεί το Ιράκ στην τέταρτη θέση (172,1 δισεκατομμύρια δολάρια), το Κατάρ στην πέμπτη θέση (146,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ακολουθούμενο από την Αλγερία με 144,3 δισεκατομμύρια δολάρια, στην έκτη θέση. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η μαροκινή οικονομία κατέλαβε την έβδομη θέση με αξία 113,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την οικονομία του Κουβέιτ στα 107,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η οικονομία του Ομάν καταγράφει 63,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την οικονομία της Ιορδανίας με 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την οικονομία της Τυνησίας με 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Σουδάν φτάνει τα 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από την οικονομία του Μπαχρέιν με 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2020, η Λιβύη έφτασε τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η οικονομία της Υεμένης τα 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, η οικονομία του Λιβάνου κατέγραψε 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια και της Παλαιστίνης έφτασε τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Νωχελική παραμένει η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων το 2025. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allied, 703 πλοία χωρητικότητας 48,4 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια…
Αναντίρρητα, η αποανθρακοποίηση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας πλήθους βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης και της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη, ειδικότερα αυτά της ΕΕ, αναζητούν…
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Κίνα έχει προβεί σε ενέργειες για διαφοροποίηση των εισαγωγών της σε ορισμένα…
Καθώς η αναζωογόνηση των εγχώριων ναυπηγείων συνιστά πλέον επιτακτική προτεραιότητα της Ιαπωνίας, το Τόκιο δρομολογεί την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών προς αυτή…
Έναν ισχυρό ενεργειακό πόλο, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και δυναμική επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργούν οι Όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω…
Η ναυτιλία, ως θεμέλιος λίθος του παγκόσμιου εμπορίου, καλείται να επανακαθορίσει τη θέση και τον ρόλο της σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου οι…
Η Queensway ολοκλήρωσε με επιτυχία την επίβλεψη ενός νεότευκτου έργου, επιβλέποντας κάθε στάδιο, από την κοπή του χάλυβα έως την τελική παράδοση, με ακρίβεια…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, κοινοποιώντας μέσω Truth Social την…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ