
Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε όλο τον αραβικό κόσμο αναδεικνύεται η αιγυπτιακή οικονομία αναφορικά με το ΑΕΠ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Έτσι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, η Αίγυπτος καταφέρνει και ξεπερνά τις οικονομίες πετρελαιπαραγωγών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και του Κατάρ, και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ 19 αραβικών κρατών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύει ο αιγυπτιακός τύπος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το μέγεθος της αιγυπτιακής οικονομίας έφτασε πέρυσι τα 361,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το συνολικό μέγεθος των οικονομιών των 19 αραβικών χωρών ανέρχεται σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας να βρίσκεται στην κορυφή με 701,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην τρίτη θέση έρχεται η οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 354,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθεί το Ιράκ στην τέταρτη θέση (172,1 δισεκατομμύρια δολάρια), το Κατάρ στην πέμπτη θέση (146,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ακολουθούμενο από την Αλγερία με 144,3 δισεκατομμύρια δολάρια, στην έκτη θέση. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η μαροκινή οικονομία κατέλαβε την έβδομη θέση με αξία 113,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την οικονομία του Κουβέιτ στα 107,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η οικονομία του Ομάν καταγράφει 63,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την οικονομία της Ιορδανίας με 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την οικονομία της Τυνησίας με 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Σουδάν φτάνει τα 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από την οικονομία του Μπαχρέιν με 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2020, η Λιβύη έφτασε τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η οικονομία της Υεμένης τα 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, η οικονομία του Λιβάνου κατέγραψε 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια και της Παλαιστίνης έφτασε τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η δραστηριότητα στα διαλυτήρια της Τουρκίας είναι έντονη τους τελευταίους μήνες, και από αυτή δεν λείπουν επίμαχα περιστατικά. Σημειώνεται ότι πρόσφατα πυρκαγιά ξέσπασε σε…
Μια σημαντική επέκταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς, στο Λος Άντζελες. Ειδικότερα, η International Transportation Service (ITS) ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης…
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται εκ νέου με μικρές απώλειες. Ειδικότερα, βάσει…
Το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε την Παρασκευή 18 Ιουλίου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιτυγχάνοντας ένα ισχυρό πλήγμα…
Καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την επιτάχυνση της αποανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, το LNG κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μεταβατικό καύσιμο για…
Η ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων φαίνεται πως βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της Μόσχας, καθώς τα ναυπηγεία της Ρωσίας εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την…
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ