Μαίνεται η διαμάχη DP World με την κυβέρνηση του Τζιμπουτί

Μαίνεται η διαμάχη DP World με την κυβέρνηση του Τζιμπουτί

106
Μαίνεται η διαμάχη DP World με την κυβέρνηση του Τζιμπουτί

Η DP World (DPW), ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές τερματικών παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, διεκδικεί $210,2 εκατ. ως αποζημίωση από την κυβέρνηση του Τζιμπουτί στη συνεχιζόμενη δικαστική μάχη μεταξύ των δύο αναφορικά με τα δικαιώματα επί της παραχώρησης του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Doraleh.

Πιο συγκεκριμένα, DPW και Τζιμπουτί βρίσκονται σε διαμάχη από το 2012 για το τερματικό Doraleh Container Terminal, που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, κατά μήκος των κύριων εμπορικών οδών στη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Το εν λόγω τερματικό είχε παραχωρηθεί στην DPW, η οποία και το διαχειριζόταν έως το 2018, οπότε και η κυβέρνηση του Τζιμπουτί το κατέσχεσε.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, σε προηγούμενη απόφασή του, τον Ιανουάριο του 2020, είχε αποφανθεί ότι η παραχώρηση στην DPW της διαχείρισης του τερματικού είναι νόμιμη και δεσμευτική, ενώ είχε διατάξει το Τζιμπουτί να επαναφέρει εντός δύο μηνών τα δικαιώματα και τις παροχές όπως αυτές ορίζονται στη συμφωνία παραχώρησης του 2006 ή να καταβάλει αποζημιώσεις. Ωστόσο, το Τζιμπουτί είχε δηλώσει τότε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου.

Η DPW διεκδικεί τώρα αποζημίωση για τις εκτιμώμενες απώλειες εσόδων και τελών διαχείρισης από το 2018 έως και το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους μέσω του ίδιου δικαστηρίου, ενώ εξακολουθεί να επιδιώκει την αποκατάσταση της παραχώρησης, καθώς θεωρεί ότι το Τζιμπουτί είχε ενεργήσει παρανόμως κατάσχοντας το τερματικό ενώ η DPW κατείχε και κατέχει το νόμιμο δικαίωμα διαχείρισής του.

Από την πλευρά του Τζιμπουτί, πάντως, σύμβουλος του προέδρου δήλωσε πως η DPW μπορεί να προσφύγει εκ νέου, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και θεωρεί το ζήτημα λήξαν.

Αν το τερματικό δεν αποδοθεί ξανά στην DPW, η εταιρεία εκτιμά ότι οι απώλειές της, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών κερδών, ξεπερνούν το $1 δισ. Η απόφαση σχετικά με την αξίωση της DP World από το διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, στις 29 Ιουνίου.

Φωτό: Sergio Souza/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.