Ο Κόλπος της Γουινέας στο επίκεντρο των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία και...

Ο Κόλπος της Γουινέας στο επίκεντρο των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία και το 2021

465
Ο Κόλπος της Γουινέας στο επίκεντρο των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία και το 2021

Στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκε το 43% των περιστατικών πειρατικών επιθέσεων σε πλοία κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ICC International Maritime Bureau (IMB).

Από τις αρχές του 2021 έχουν σημειωθεί 38 τέτοια περιστατικά έναντι 47 τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Σύμφωνα με το IMB Piracy Reporting Centre (PRC), δράστες επιβιβάστηκαν σε 33 πλοία, επιχείρησαν επιθέσεις σε δύο, άνοιξαν πυρ σε άλλα δύο, ενώ ένα πλοίο κατελήφθη.

Παρά τη μείωση των περιστατικών πειρατικών επιθέσεων το Q1 του 2021, η βία έναντι των πληρωμάτων αυξάνεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει το IMB. Το α΄ τρίμηνο μάλιστα απήχθησαν 40 μέλη πληρώματος έναντι 22 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ ένα μέλος πληρώματος έχασε τη ζωή του. Και οι 40 απαγωγές έλαβαν χώρα στον Κόλπο της Γουινέας, δείγμα ότι τέτοιου είδους περιστατικά παραμένουν στο κόκκινο στην περιοχή, με τη διεθνή ναυσιπλοΐα και τη ναυτική ασφάλεια να τίθενται σε κίνδυνο.

«Οι πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας είναι καλά εξοπλισμένοι ώστε να επιτίθενται σε πλοία μακριά από τη στεριά και προβαίνουν σε βίαιες δράσεις ενάντια σε αθώα μέλη πληρώματος», προειδοποιεί ο Michael Howlett, διευθυντής του ΙΜΒ.

Στη Σομαλία και στα Στενά της Σιγκαπούρης, τέλος, καταγράφηκαν αντίστοιχα ένα και έξι περιστατικά πειρατικών επιθέσεων σε πλοία.

Φωτό:STR/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.