O πετρελαϊκός αγωγός που αλλάζει τα δεδομένα στην Αφρική

O πετρελαϊκός αγωγός που αλλάζει τα δεδομένα στην Αφρική

190
O πετρελαϊκός αγωγός που αλλάζει τα δεδομένα στην Αφρική

H Ουγκάντα, η Τανζανία και οι πετρελαϊκές Total και CNOOC υπέγραψαν την Κυριακή 11 Απριλίου συμφωνίες οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη της κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου αξίας $3,5 δισ. για την εξαγωγή πετρελαίου από πεδία στη δυτική Ουγκάντα προς τις διεθνείς αγορές.

Η γαλλική Total και η κινεζική CNOOC είναι οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Ουγκάντας μετά την έξοδο της βρετανικής Tullow από την αφρικανική χώρα πέρυσι.

Το 2006, η Ουγκάντα ανακάλυψε πετρελαϊκά αποθέματα στα δυτικά της, στα σύνορα με το Κονγκό. Ωστόσο, για τη διά θαλάσσης μεταφορά πετρελαίου από την Ουγκάντα στις διεθνείς αγορές και μέσω Τανζανίας είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός αγωγού. Γεωλόγοι στην Ουγκάντα υπολογίζουν τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας σε 6 δισ. βαρέλια.

O αγωγός πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής (ΕΑCOP) θα έχει μήκος 1.445 χλμ. (898 μίλια) και θα συνδέει τα πετρελαϊκά πεδία της Ουγκάντας με το λιμάνι Tanga της Τανζανίας στον Ινδικό Ωκεανό.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο project, από τα μεγαλύτερα που μπορούμε να αναπτύξουμε στην ήπειρο», ανέφερε ο Patrick Pouyanné, CEO της Total.

Για την κατασκευή του αγωγού, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, καθώς θεωρούν ότι είναι απειλή για τις τοπικές κοινωνίες, τις προμήθειες νερού και τη βιοποικιλότητα σε Ουγκάντα, Τανζανία, Κένυα και Κονγκό.

Φωτό: Haider Al Assade/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.