Κίνα: «Αξιοσημείωτη» βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων

Κίνα: «Αξιοσημείωτη» βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων

64
Κίνα: «Αξιοσημείωτη» βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων

Εντυπωσιακή αύξηση των ξένων επενδύσεων κατά 81% το 2020 σε σχέση με το 2019 ανακοίνωσε η Κίνα, προσελκύοντας 520,6 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, εν μέσω της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και του βελτιωμένου επιχειρηματικού κλίματος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 14% το 2020, ανέφερε έκθεση της κρατικής υπηρεσίας συναλλάγματος. Οι καθαρές εισροές σε κινεζικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 86%, φτάνοντας τα $190,5 δισ., ενώ οι εισροές σε μετοχές έφτασαν τα $64,1 δισ., αυξημένες κατά 43% σε ετήσια βάση.

Η έκθεση αποδίδει τη σημαντική αύξηση των συμμετοχών των κινεζικών κινητών αξιών στο εξωτερικό στις ελπιδοφόρες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, τη συνετή νομισματική πολιτική και το υψηλό επίπεδο ανοίγματος της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός τομέας της Κίνας είναι πιθανό να δει τα κέρδη του να αυξάνονται κατά 5% το α΄ εξάμηνο του 2021, προέβλεψε το Ινστιτούτο Έρευνας της Τράπεζας της Κίνας σε πρόσφατη έκθεσή του.

Οι κινεζικές εμπορικές τράπεζες σημείωσαν μείωση του καθαρού κέρδους το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κυρίως λόγω των στενότερων περιθωρίων επιτοκίου και των υψηλών προβλέψεων. Η ανάκαμψη και η βελτίωση της μακροοικονομικής οικονομίας της Κίνας θα φέρει το αναπτυξιακό δυναμικό στην ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, σύμφωνα με την έκθεση.

Φωτό: Jerry Wang/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.