Η ναυτιλία μετά το Σουέζ: Πότε θα επέλθει η κανονικότητα

Η ναυτιλία μετά το Σουέζ: Πότε θα επέλθει η κανονικότητα

376
Η ναυτιλία μετά το Σουέζ: Πότε θα επέλθει η κανονικότητα

Συνέντευξη παραχώρησε στη γερμανική Spiegel o CEO της Hapag-Lloyd, Rolf Habben Jansen, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο «έμφραγμα» του Σουέζ και στη ναυτιλία τακτικών γραμμών στο σύνολό της.

Σε ερώτηση για το εάν η διεθνής εμπορική ναυτιλία θα επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα μετά την προσάραξη του «Ever Given» στο Σουέζ, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας φάνηκε απαισιόδοξος, καθώς, όπως ανέφερε, η πλήρης εκκαθάριση της συμφόρησης στα λιμάνια θα χρειαστεί κάποιο διάστημα, ενώ πλοία που ανέμεναν στο Σουέζ και καταφθάνουν σε Ευρώπη και Ασία βρίσκονται πίσω στον προγραμματισμό τους κατά μία ή δύο εβδομάδες. Κατά τον κ. Jansen, θα χρειαστούν οκτώ με δέκα εβδομάδες για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ερωτηθείς για το εάν αυτές οι καθυστερήσεις θα επιδεινώσουν το ζήτημα της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων στην Ασία, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο, καθώς η βιομηχανία θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων containers.

Tα τελευταία χρόνια, οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν επένδυσαν σημαντικά στην επέκταση των στόλων τους, καθώς πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν καθίστατο οικονομικά βιώσιμο, επισήμανε ο κ. Jansen. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της ζήτησης, έχει οδηγήσει σε έλλειψη διαθέσιμων προς ναύλωση containerships, κατά τον επικεφαλής της Hapag-Lloyd.

Φωτό: Khaled Elfiqi/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.