OPEC+: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τους επόμενους τρεις μήνες

OPEC+: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τους επόμενους τρεις μήνες

125
OPEC+: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τους επόμενους τρεις μήνες

O ΟPEC+ στη συνεδρίαση της Πέμπτης 1η Απριλίου αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σταδιακά τους επόμενους τρεις μήνες.

Το σχέδιο του Οργανισμού περιλαμβάνει την αύξηση κατά 350.000 βαρέλια/ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, πριν η παραγωγή αυξηθεί κατά 440.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο. Μετά την απόφαση του OPEC+, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς πριν από τη συνεδρίαση ο Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου, τόνισε ότι η ανάκαμψη της αγοράς είναι μακριά, με την πανδημία να εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Από την άλλη, ο Ρώσος αντιπρόεδρος Alexander Novak ανέφερε ότι η αγορά έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί. Αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η εικόνα είναι θετική για την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου, ιδιαίτερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με εξαίρεση χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, όπου τα lockdowns παρατείνονται. Μάλιστα ο παγκόσμιος μέσος όρος επτά ημερών για τις εμπορικές πτήσεις ανήλθε την Τετάρτη 31 Μαρτίου στα υψηλότερα επίπεδα μετά την έξαρση της πανδημίας, στις 77.708.

Φωτό: Natalya Letunova/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.