Νέος ιρανικός αγωγός με «έξοδο» στον Κόλπο του Ομάν

Νέος ιρανικός αγωγός με «έξοδο» στον Κόλπο του Ομάν

162
Νέος ιρανικός αγωγός με «έξοδο» στον Κόλπο του Ομάν

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον ένας μεγάλος αγωγός πετρελαίου, που θα επιτρέψει στη χώρα να εξάγει μεγάλο μέρος του πετρελαίου της μέσω της Θάλασσας του Ομάν.

«Έχουμε δύο μεγάλα έργα που θα εγκαινιάσουμε τους επόμενους μήνες. Το πρώτο αφορά τον αγωγό αργού πετρελαίου Goureh-Jask, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση αγωγού μήκους 1.000 χλμ., έτσι ώστε μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου μας να μεταφερθεί από τον Περσικό Κόλπο στη Θάλασσα του Ομάν», δήλωσε ο Ρουχανί, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αγωγού από πλευράς γεωπολιτικής, ασφάλειας και οικονομικών ωφελειών.

Ο αγωγός ξεκινά από τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Goureh στη νοτιοδυτική επαρχία Bushehr (στην ακτή του Περσικού Κόλπου) και οδηγεί στον τερματικό σταθμό λιμένων Jask στο νοτιοανατολικό Ιράν (στην ακτή της Θάλασσας του Ομάν).

Το Ιράν ξεκίνησε τις εργασίες για τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Jask και το σύστημα αγωγών 1.000 χλμ. στα τέλη Ιουνίου του 2020.

Το έργο, ύψους $2 δισ., θα επιτρέψει στη χώρα να παραδώσει πετρέλαιο για εξαγωγές έξω από τα στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διακινείται σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου.

Φωτό: Abedin Taherkenareh/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.