Αυξητική τάση για το spread VLSFO-HSFO σε σημαντικά λιμάνια του κόσμου

Αυξητική τάση για το spread VLSFO-HSFO σε σημαντικά λιμάνια του κόσμου

259
Αυξητική τάση για το spread VLSFO-HSFO σε σημαντικά λιμάνια του κόσμου

Kαθώς η τιμή του πετρελαίου από αρχές του έτους ανακάμπτει εν μέσω θετικότερων προοπτικών για τη ζήτηση, πάνω από τα $100/τόνο κινείται η διαφορά της τιμής μεταξύ VLSFO και HSFO σε σημαντικούς ναυτιλιακούς κόμβους, με βάση στοιχεία προερχόμενα από την πλατφόρμα δεδομένων της Signal Ocean.

Πιο συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 2021, το spread στη Σιγκαπούρη κινήθηκε στα $112,5/τόνο, στα $141,25/τόνο στη Fujairah, στα $101/τόνο στο Ρότερνταμ, στα $131/τόνο στο Χιούστον και στα $119,5/τόνο στον Πειραιά. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την πλατφόρμα δεδομένων της Signal Ocean. Μόνη εξαίρεση στο λιμάνι του Long Beach όπου το spread ανήλθε σε $87/τόνο.

Χωρίς τίτλο 1

Eίναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος της διαφοράς τιμής μεταξύ VSFO και HSFO στα παραπάνω λιμάνια από τα $88,8/τόνο στις 4 Ιανουαρίου ανήλθαν στα $115,4/τόνο στις 15 Μαρτίου. Αντιστοίχως στις 3 Ιανουαρίου 2020 η διαφορά της τιμής κατά μέσο όρο ήταν στα $320,45/τόνο ενώ στις 16 Μαρτίου του ίδιου έτους στα $73/τόνο. Eίναι εμφανής η πτώση του spread πέρσι ενόσω η πανδημία εξαπλώνεται, τίθενται σε ισχύ μέτρα περιορισμού και η ζήτηση για πετρέλαιο εξασθενεί σημαντικά.

Χωρίς τίτλο 2

Χωρίς τίτλο 3

Ενδιαφέρον, τέλος, θα παρουσιάσει ο αντίκτυπος μιας ενδεχόμενης συνεχιζόμενης αύξησης του spread στις επιλογές των πλοιοκτητών σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση scrubbers σε παραγγελθέντα πλοία, δεδομένου ότι η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης θα επιταχυνθεί.

Φωτό: Anastasia Yudin/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.