Χωρίς φως στο τούνελ ο σιδηροδρομικός κλάδος: Σφοδρές οι οικονομικές επιπτώσεις της...

Χωρίς φως στο τούνελ ο σιδηροδρομικός κλάδος: Σφοδρές οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και το 2021

94
Χωρίς φως στο τούνελ ο σιδηροδρομικός κλάδος: Σφοδρές οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και το 2021

Τα τελευταία δεδομένα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, που δημοσίευσε η Κοινότητα των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων (CER), έρχονται να επιβεβαιώσουν προγενέστερες μελέτες, που κατέγραφαν τις σημαντικότατες οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι σιδηροδρομικές εταιρείες της Ευρώπης κατά το 2020. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι τα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τον Ιανουάριο του 2021 δεν παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης τόσο σε επίπεδο επιβατικών όσο και σε επίπεδο εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στους σιδηρόδρομους αποτελεί το γεγονός ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απώλεσαν, κατά το 2020, 26 δισ. ευρώ σε συνολικά έσοδα σε σχέση με το 2019. Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2020 οι απώλειες για τις εταιρείες εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών κυμάνθηκαν μεταξύ του -3% και -32%, ενώ αυτές των επιβατικών εταιρειών ήταν πολύ μεγαλύτερες, μεταξύ του -3% και -91%. Συνολικά, οι επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές επλήγησαν περισσότερο, καταγράφοντας πτώση -41% στα έσοδα σε σχέση με το 2019, ενώ οι εμπορευματικές σημείωσαν πτώση της τάξης του -12%.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2021, τα έσοδα στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές είναι μειωμένα κατά -49% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές εκτιμούν τις απώλειες εσόδων στο -10% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι, σε εβδομαδιαία βάση, οι οικονομικές απώλειες για τις επιβατικές μεταφορές ανέρχονται σε 555 εκατ. ευρώ, ενώ για τις εμπορευματικές σε 30 εκατ. ευρώ.

Φωτό: Theron Brayman/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.