Τα υποθαλάσσια καλώδια, σημείο τριβής για Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία

Τα υποθαλάσσια καλώδια, σημείο τριβής για Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία

206
Τα υποθαλάσσια καλώδια, σημείο τριβής για Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία

Το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να κατασκευάσει ένα κατασκοπευτικό πλοίο, το οποίο θα παρακολουθεί τα υποθαλάσσια καλώδια που θα συνδέουν τα δίκτυα δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου με αυτά άλλων χωρών.

Ειδικοί επί των θεμάτων θαλάσσιας άμυνας συχνά έχουν τονίσει την ευαλωτότητα των υποδομών υποθαλάσσιων καλωδίων έναντι προσπαθειών ξένης κατασκοπείας και σαμποτάζ.

Η Ρωσία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δίκτυα υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο με τους συμμάχους του και η αυξημένη δραστηριοποίηση ρωσικών πολεμικών πλοίων πλησίον των υποθαλάσσιων αυτών καλωδίων δεν περνά απαρατήρητη.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο BBC, o Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace ανέφερε ότι τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν μέρος της κρίσιμης εθνικής υποδομής και είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Παράλληλα υπογράμμισε το υψηλό ενδιαφέρον των Ρώσων για τις εν λόγω συνδέσεις όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα σχέδια για την κατασκευή του κατασκοπευτικού πλοίου, ότι η επένδυση αυτή είναι σημαντική διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η έκθεση της χώρας είναι μεγάλη.

Φωτό: LPhot Ben Shread/ BRITISH ROYAL NAVY/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.