Ναυτικοί και εμβολιασμοί: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί

Ναυτικοί και εμβολιασμοί: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί

1449
Ναυτικοί και εμβολιασμοί: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί

Το International Chamber of Shipping (ICS) με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι η αδυναμία πρόσβασης των ναυτικών στους εμβολιασμούς τοποθετεί τη ναυτιλία σε μια «νομική νάρκη» και την ίδια ώρα καθιστά τις εφοδιαστικές αλυσίδες ευάλωτες.

Ένα επίσημο έγγραφο που πρόκειται να διανεμηθεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα αργότερα αυτή την εβδομάδα από το ICS υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι οι εμβολιασμοί σύντομα θα είναι υποχρεωτικοί για όσους εργάζονται στη θάλασσα λόγω αναφορών ότι ορισμένα κράτη απαιτούν όλο το πλήρωμα να έχει εμβολιαστεί πριν από την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους.

Στην ανακοίνωση του ICS τονίζεται ότι, με βάση αναφορές, πολλά αναπτυσσόμενα κράτη δεν θα επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους πριν από το 2024, με περίπου το 90% των ανθρώπων σε 67 χώρες με χαμηλό εισόδημα να έχουν λίγες πιθανότητες εμβολιασμού το 2021.

Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» για τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ακυρώσουν ορισμένα ταξίδια εάν τα μέλη πληρώματος δεν είναι εμβολιασμένα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ICS, 900.000 ναυτικοί προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι σε πολύ δύσκολη θέση, με μικρή ή καθόλου πρόσβαση στον εμβολιασμό για το εργατικό τους δυναμικό, ιδιαίτερα από αναπτυσσόμενες χώρες, τόνισε ο κ. Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.