Stena Bulk: Ένας πρωτοποριακός σχεδιασμός πλοίου συνδυασμένων μεταφορών

Stena Bulk: Ένας πρωτοποριακός σχεδιασμός πλοίου συνδυασμένων μεταφορών

225
Stena Bulk: Ένας πρωτοποριακός σχεδιασμός πλοίου συνδυασμένων μεταφορών

Η εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων Stena Bulk παρουσίασε στις 8 Μαρτίου το InfinityMAX, έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού αλλά και υγρού φορτίου, με στόχο την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων συνδυασμένων μεταφορών.

Ο σχεδιασμός InfinityMAX αναφέρεται σε ένα πλοίο μηδενικών εκπομπών, το οποίο διαθέτει ανεξάρτητες αρθρωτές μονάδες αποθήκευσης, στις οποίες μπορούν να αποθηκευτούν είτε ξηρά είτε υγρά φορτία. Κάθε χώρος αποθήκευσης είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να είναι απόλυτα αυτόνομος σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές του ανάγκες, με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ να παράγουν όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται τα εσωτερικά του συστήματα. Επιπλέον, οι εν λόγω αρθρωτές μονάδες αποθήκευσης θα μπορούν να μεταφέρονται μέσω ρυμουλκών, μειώνοντας έτσι τη συμφόρηση και τους απαιτούμενους χρόνους παραμονής στα λιμάνια.

Το πλοίο InfinityMAX θα χρησιμοποιεί υδρογόνο ως καύσιμο, ενώ θα διαθέτει και ανεμογεννήτριες για την παραγωγή επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σχεδιασμός του θα περιλαμβάνει ακόμη πτυσσόμενα ιστία καθώς και έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό κύτους για περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής του απόδοσης, ενώ θα διαθέτει και όλα τα απαραίτητα συστήματα για ημιαυτόνομη πλοήγηση.

Η Stena Bulk πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρξει ισχυρό πνεύμα συνεργασίας τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στον ναυτιλιακό κλάδο και τους ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας, προκειμένου το πλοίο InfinityMAX να μπορέσει να κατασκευαστεί και να εξελίξει τη θαλάσσια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.