Υποθαλάσσιο καλώδιο 7.500 μιλίων θα συνδέει Κίνα και Ευρώπη

Υποθαλάσσιο καλώδιο 7.500 μιλίων θα συνδέει Κίνα και Ευρώπη

330
Υποθαλάσσιο καλώδιο 7.500 μιλίων θα συνδέει Κίνα και Ευρώπη

Ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 7.500 μιλίων θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αργότερα μέσα στον χρόνο κοντά στο λιμάνι της Μασσαλίας. Το συγκεκριμένο καλώδιο, με την ονομασία «Peace», θα είναι χερσαίο μεταξύ Κίνας και Πακιστάν και από εκεί θα μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο, περνώντας το Κέρας της Αφρικής και καταλήγοντας στη Γαλλία.

Το «Peace» κατασκευάζεται από κινεζικές εταιρείες και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δεδομένα/δευτερόλεπτο αρκετά για την παρακολούθηση 90.000 ωρών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Netflix. Την ίδια ώρα, με τη σημαντική αυτή μεταφορά δεδομένων, το έργο κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Αφρική θα διευκολυνθεί.

Το συγκεκριμένο έργο αντιπροσωπεύει επίσης μια νέα τάξη πραγμάτων στη «γεωπολιτική του ίντερνετ». Ενδεικτικό είναι ότι η Huawei, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των σινοαμερικανικών διενέξεων, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Hengtong Optic-Electric Co., της εταιρείας που κατασκευάζει το καλώδιο.

Από την πλευρά τους, Alphabet και Facebook ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιούν το υποθαλάσσιο καλώδιο λόγω επαρκούς υφιστάμενης δυναμικότητας δεδομένων. Η σημασία των υποθαλάσσιων καλωδίων είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσω 400 τέτοιων καλωδίων μεταφέρεται το 98% των δεδομένων ίντερνετ και τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Τα περισσότερα από αυτά είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης αμερικανικών εταιρειών, συντελώντας ώστε οι ΗΠΑ να αυξήσουν την κυριαρχία τους στο διαδίκτυο.

Έντονο είναι το γεωπολιτικό παρασκήνιο γύρω από τα υποθαλάσσια καλώδια, σύμφωνα με το Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε με αφορμή την ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Clean Network» ότι «στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν τη χώρα μας με το παγκόσμιο διαδίκτυο δεν θα ανατραπούν για συλλογή πληροφοριών σε μεγάλη κλίμακα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Από την άλλη, η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια επιπλέον αμερικανική πίεση σε ό,τι αφορά τα κινεζικά σχέδια για το καλώδιο «Peace», με τον πρόεδρο Μακρόν να μην επιθυμεί την απομόνωση της Κίνας από τις υποδομές διαδικτύου. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε στις προσπάθειες «τεχνολογικής απομόνωσης» της Κίνας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Φωτό: Harold Escalona/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.