
Η κατάρρευση του επιτοκίου βάσης με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο μπορεί να αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η σταδιακή κατάργησή του δεν ήταν τελικά πολύ απλή υπόθεση. Το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου (Libor) υπήρχε πανταχού παρόν σε χρηματοοικονομικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, ομολόγων και δανείων για δεκαετίες, με εκτιμώμενα συμβόλαια αξίας 260 δισ. δολαρίων να βρίσκονται σε ισχύ. Σύμφωνα με άρθρο του thebanker.com, τα προβλήματα του Libor ‒ιδίως το σκάνδαλο του 2012‒ είναι πολλαπλά.
Τον Ιούλιο του 2017, ο Andrew Bailey, τότε διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA, το όργανο που εποπτεύει τον διαχειριστή του Libor), ανακοίνωσε ότι από το τέλος του 2021 θα ανακληθεί οποιαδήποτε υποχρέωση για τις τράπεζες που διατηρούν επιτόκια με βάση το Libor να υποβάλουν δεδομένα ‒ θέτοντας ουσιαστικά το Libor σε πορεία πλήρους απόσυρσης. Έκτοτε, οι αγορές σταδιακά μεταβάλλουν τις εκδόσεις τους σε εναλλακτικά επιτόκια αναφοράς, τα οποία λειτουργούν πολύ διαφορετικά με το Libor.
Το Libor δημοσιεύεται σε πέντε νομίσματα ‒λίρες στερλίνες, δολάριο ΗΠΑ, ευρώ, γιεν και ελβετικό φράγκο‒ και για επτά διαφορετικές χρονικές περιόδους. Επιπλέον, πολλά «υβριδικά» σημεία αναφοράς, όπως το επιτόκιο ανταλλαγής swap της Σιγκαπούρης (Sor) και ο καθορισμός επιτοκίου μπατ της Ταϊλάνδης, βασίζονται στο δολάριο ΗΠΑ Libor, καθιστώντας τη μετάβαση ένα πραγματικά παγκόσμιο ζήτημα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να δημιουργήσει διαταραχές για τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, καθώς αντιμετωπίζουν όχι μόνο τη μετάβαση από το Libor, αλλά και με εθνικά επιτόκια βάσης σημεία αναφοράς.
«Για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι ανησυχητικό, επειδή το back office τους θα πρέπει να φροντίσει για διαφορετικές συμβάσεις για τον υπολογισμό των τιμών για διαφορετικές χώρες, ενώ αυτή η διαδικασία μετάβασης λαμβάνει χώρα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν για τα επόμενα χρόνια και θα δημιουργήσει πολύ φόρτο εργασίας γι’ αυτούς», αναφέρει η Jean Woo, αναλύτρια της Ashurst.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Το «φράγμα» των $4 τρισ. έσπασε πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Nvidia. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, την Τετάρτη 9 Ιουλίου η…
Ένα καταφύγιο για τα πλοία του σκιώδους στόλου και την παράνομη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου αποδεικνύεται το νηολόγιο του Βανουάτου. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα…
Το Glyfada Greek Maritime Golf Event επιστρέφει δυναμικά, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του ως κορυφαία διοργάνωση που ενώνει τη ναυτιλιακή κοινότητα με τον κόσμο…
Την έκδοση ομολόγου στο Euronext Oslo Børs από σήμερα ανακοίνωσε η Contships Logistics Corp. με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Πατέρα. Το ομόλογο με επιτόκιο…
Τον τελευταίο καιρό, η ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο και σοβαρό κίνδυνο, την εκδήλωση ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε ηλεκτρικά οχήματα κατά τη θαλάσσια μεταφορά…
O Παναμάς διεγράφη και επίσημα από τη «μαύρη» λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ