Λιμάνι Αμβέρσας: Χρήση drone για την αναβάθμιση της ασφάλειας

Λιμάνι Αμβέρσας: Χρήση drone για την αναβάθμιση της ασφάλειας

218
Λιμάνι Αμβέρσας: Χρήση drone για την αναβάθμιση της ασφάλειας

Την αξιοποίηση ενός πλήρως αυτόνομου drone, προκειμένου να διασφαλιστεί και να διατηρηθεί η ασφάλεια εντός του λιμένα, ανακοίνωσε η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας. Το λιμάνι της Αμβέρσας, το οποίο καλύπτει περισσότερα από 120 τ.χλμ. και αποτελεί από τις σημαντικότερες υποδομές του Βελγίου, ευελπιστεί ότι με τη χρήση του drone θα αναβαθμίσει το συνολικό επίπεδο ασφάλειας εντός του πολύπλοκου λιμενικού περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των πιλοτικών δοκιμών που θα γίνουν εντός της εβδομάδας, το drone που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία DroneMatrix θα δοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, τόσο στην επιθεώρηση, στην επιτήρηση και στην παρακολούθηση των λιμενικών υποδομών όσο και στη διαχείριση συμβάντων, στην ανίχνευση διαρροών πετρελαίου και απορριμμάτων. Κατά τη Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας, τα drones παρέχουν τη δυνατότητα κατόπτευσης των λιμενικών εγκαταστάσεων, γεγονός το οποίο επιτρέπει στις λιμενικές αρχές να διαχειρίζονται, να ελέγχουν και να επιβλέπουν μια μεγάλη περιοχή γρήγορα και με ασφάλεια.

Ειδικότερα, το εν λόγω drone θα αναχωρεί από ένα συγκεκριμένο σημείο και θα ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή εντός του λιμένα. Επιπροσθέτως, θα μπορεί να πετάξει κατ’ απαίτηση, π.χ. σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου η κατόπτευση της κατάστασης κρίνεται σημαντική. Τέλος, το drone θα λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και θα φορτίζεται μέσω ενός «έξυπνου» σταθμού φόρτισης, ο οποίος θα βρίσκεται υπό την κεντρική διαχείριση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με το λιμάνι της Αμβέρσας, η χρήση των drones θα διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο λιμάνι του μέλλοντος. Για τον λόγο αυτό, ο στόχος των πιλοτικών δοκιμών είναι να δοκιμαστούν οι διάφορες εφαρμογές του drone σε ένα ρεαλιστικό και περίπλοκο περιβάλλον (με ανεμογεννήτριες, υψηλή τάση, κ.λπ.), ούτως ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν μελλοντικά το τμήμα Λιμενικής Ασφάλειας. Η φιλοδοξία του λιμένα είναι έως το 2022 να αναπτύξει ένα δίκτυο αυτόνομων drones, τα οποία θα μπορούν να παρέχουν μια «ζωντανή εικόνα» των διάφορων λιμενικών δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.