Πώς η Adani Ports φέρνει τα πάνω κάτω στα λιμάνια της Ινδίας

Πώς η Adani Ports φέρνει τα πάνω κάτω στα λιμάνια της Ινδίας

82
Πώς η Adani Ports φέρνει τα πάνω κάτω στα λιμάνια της Ινδίας

Ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές τερματικών στην Ινδία, η Adani Ports and Special Economic Zone Ltd. (APSEZ), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% του λιμένα Dighi Port Limited (DPL) έναντι 705 δισ. ρουπιών Ινδίας ($97 εκατ.).

Το DPL, το δωδέκατο λιμάνι που θα ενταχθεί στο δίκτυο τερματικών της APSEZ στην ανατολική και δυτική ακτή της Ινδίας, θα εδραιώσει και θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην πολιτεία της Μαχαράστρα, η οποία έχει τη μέγιστη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ινδίας. Ως εκ τούτου, η εν λόγω εξαγορά θα επιτρέψει στην APSEZ να επεκτείνει τη δυνητική της ενδοχώρα κατά 90%, εξυπηρετώντας τους πελάτες της τόσο στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές ζώνες στο Μουμπάι και στην Πούνε όσο και σε άλλες περιοχές (North Karnataka, West Telangana και Madhya Pradesh), που βρίσκονται εντός της πολιτείας Μαχαράστρα.

Η APSEZ σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 10 δισ. ρουπίες Ινδίας (πάνω από $137 εκατ.) για να μετατρέψει το λιμάνι σε λιμένα πολλαπλών χρήσεων (με τερματικά και εγκαταστάσεις διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, υγρού και ξηρού φορτίου), με υποδομές παγκόσμιας κλάσης. Μέρος της επένδυσης θα διοχετευτεί στην ανάπτυξη σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη και αποτελεσματική μεταφορά φορτίων.

Στόχος της APSEZ είναι το DPL να αναδειχθεί σε εναλλακτική πύλη εμπορευμάτων έναντι του λιμένα JNPT στο Μουμπάι (Jawaharlal Nehru Port), υποστηρίζοντας παράλληλα την εγκατάσταση και την ανάπτυξη βιομηχανιών εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την APSEZ, η ανάπτυξη του DPL θα οδηγήσει σε περαιτέρω επενδύσεις σε διάφορους κλάδους (καταναλωτικών συσκευών, μετάλλων, ενέργειας, χημικών κ.ά.) στην πολιτεία της Μαχαράστρα, συμβάλλοντας τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της ενδοχώρας του λιμένα.

Φωτό:  Bellergy RC/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.