Έκρηξη σε πλοίο στον Κόλπο του Ομάν: Οι βολές του Ισραήλ στο...

Έκρηξη σε πλοίο στον Κόλπο του Ομάν: Οι βολές του Ισραήλ στο Ιράν

208
Έκρηξη σε πλοίο στον Κόλπο του Ομάν: Οι βολές του Ισραήλ στο Ιράν
Φωτό αρχείου

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι η «αρχική εκτίμησή» του είναι ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για την έκρηξη σε ισραηλινής ιδιοκτησίας πλοίο χθες στον Κόλπο του Ομάν.

«Το Ιράν επιδιώκει να πλήξει ισραηλινές υποδομές και ισραηλινούς πολίτες», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας στο δημόσιο δίκτυο Kan. Η θέση του πλοίου σχετικά κοντά στο Ιράν εγείρει την ιδέα, την εκτίμηση ότι ήταν οι Ιρανοί».

«Αυτήν την στιγμή, σε επίπεδο αρχικής εκτίμησης, δεδομένης της εγγύτητας και της συγκυρίας- αυτή είναι η εκτίμησή μου», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει βαθύτερη έρευνα.

Η έκρηξη σημειώθηκε προχθές το πρωί στο οχηματαγωγό MV Helios Ray στον Κόλπο του Ομάν. Αμερικανός, αμυντικός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η έκρηξη δημιούργησε ρήγματα στο κύτος του πλοίου. Η αιτία της έκρηξης δεν είναι σαφής και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία του Τελ Αβίβ Ray Shipping μέσω εταιρείας που είναι καταχωρημένη στην Νήσο του Μαν.

Ο ιδιοκτήτης του, σύμφωνα με το δίκτυο Kan, ο Ραμί Ούνγκαρ, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η ζημιά είναι δύο οπές διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου, αλλά δεν είναι σαφές αν προκλήθηκαν από πύραυλο ή από νάρκες που τοποθετήθηκαν στο πλοίο».

Η ένταση αναζωπυρώθηκε στην περιοχή του Κόλπου από το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ επανέφερε τις κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Ουάσιγκτον έχει επιρρίψει στο Ιράν την ευθύνη για σειρά επιθέσεων στον Κόλπο, κυρίως σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους και δύο σαουδαραβικά τάνκερ, τον Μάιο 2019. Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.