Στα σκαριά το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ισπανία

Στα σκαριά το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ισπανία

170
Στα σκαριά το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ισπανία

Η ισπανική εταιρεία Iberdrola, παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ενέργειας και κορυφαίος παραγωγός αιολικής ενέργειας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σχεδιάσει το πρώτο μεγάλης κλίμακας υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ισπανία, για την κατασκευή του οποίου θα διαθέσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Το έργο αποτελεί μια ευκαιρία να αναπτυχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα ενέργειας της χώρας και να καθιερωθεί η ισπανική βιομηχανία ενέργειας ως διεθνές σημείο αναφοράς.

Η εν λόγω εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια εκβιομηχάνισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας της χώρας. Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η οργάνωση του παράκτιου αιολικού πάρκου ενδέχεται να ξεκινήσουν εντός του έτους, ενώ εκτιμάται ότι το έργο θα δημιουργήσει πάνω από 2.800 θέσεις εργασίας ετησίως έως ότου τεθεί σε λειτουργία, το 2026. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή 66 ισπανικών εταιρειών και τεχνολογικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων 52 ΜΜΕ (Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων). Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει 1.000 έως 2.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο 2021-2022, πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Το έργο αναμένεται να προμηθεύει με 300 ΜW καθαρής ενέργειας τις ισπανικές ακτές, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με 202.500 τόνους εκπομπών άνθρακα να εξοικονομούνται ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Iberdrola διαχειρίζεται ήδη αιολικά πάρκα στη Βαλτική, στη Βόρεια Θάλασσα και στη θάλασσα της Ιρλανδίας, καθώς επίσης στην Αμερική και στα ανοικτά των γαλλικών ακτών. Έως το 2025, η εταιρεία αναμένει να φτάσει τα 60 GW εγκατεστημένης ανανεώσιμης χωρητικότητας παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 4 GW χωρητικότητας θα είναι υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.