Tο πρώτο παγκοσμίως containership με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

Tο πρώτο παγκοσμίως containership με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

301
Tο πρώτο παγκοσμίως containership με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα
Φωτό: U_b0una7te/Pixabay

Ακολουθώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και καθοδηγούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών της για βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, η A.P. Moller – Maersk επιταχύνει τις προσπάθειες για απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου αποκτώντας το πρώτο παγκοσμίως containership με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Το πλοίο, το οποίο θα καταναλώνει μεθανόλη ως καύσιμο, θα παραδοθεί το 2023 και έτσι η εταιρεία θα εντάξει στο στόλο της το πρώτο πλοίο ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα επτά χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο του 2030. Επιπλέον, όλα τα νεότευκτα πλοία της Maersk θα διαθέτουν στο εξής τεχνολογία διπλού καυσίμου, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν είτε καύσιμα ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, είτε πετρέλαιο με περιεκτικότητα σε θείο μέχρι 0,5% (VLSFO).

Με χωρητικότητα περίπου 2.000 TEUs, το εν λόγω containership αναμένεται να επιχειρεί σε ένα από τα ενδοπεριφερειακά δίκτυα της Maersk. Αν και το πλοίο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και VLSFO ως καύσιμο, η εταιρεία σχεδιάζει να το λειτουργεί αποκλειστικά με μεθανόλη που παράγεται από μη ορυκτές πηγές ή με βιώσιμη βιομεθανόλη, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της εταιρείας σε καύσιμα ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

1613545384107

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.