Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, «μήλον της έριδος» για Ουάσιγκτον και Τεχεράνη

Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, «μήλον της έριδος» για Ουάσιγκτον και Τεχεράνη

616
Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, «μήλον της έριδος» για Ουάσιγκτον και Τεχεράνη

Ως «πράξη πειρατείας» χαρακτηρίζει η Τεχεράνη την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να κατασχέσει 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν φαίνεται να ομαλοποιούνται, παρά την εκλογή Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι το εν λόγω πλοίο επιχείρησε να εξαγάγει κρυφά πετρέλαιο από το Ιράν προκειμένου να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή στο αμερικανικό δικαστήριο, κατηγορώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι συγκάλυψαν την προέλευση του πετρελαίου.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ότι η αποστολή πετρελαίου ανήκει στον ιδιωτικό τομέα και ότι «είναι δυστυχές το ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει υπό την κρατική διοίκηση Μπάιντεν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην προεκλογική του εκστρατεία διαμήνυε ότι θα επιχειρήσει να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, ωστόσο λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του αμερικανικού προεδρικού θώκου η επαναπροσέγγιση και η χαλάρωση των κυρώσεων είναι ακόμη μακριά, σύμφωνα με πηγές στον Λευκό Οίκο.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών του Ιράν έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ακόμη παραμένουν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.