Εξαγωγές σόγιας: Οι καθυστερήσεις στη Βραζιλία ευνοούν τις ΗΠΑ

Εξαγωγές σόγιας: Οι καθυστερήσεις στη Βραζιλία ευνοούν τις ΗΠΑ

1501
Εξαγωγές σόγιας: Οι καθυστερήσεις στη Βραζιλία ευνοούν τις ΗΠΑ

Οι καθυστερήσεις στην καλλιέργεια σόγιας της Βραζιλίας οδηγούν σημαντικούς αγοραστές όπως η Κίνα να βασίζονται σε εισαγωγές από το αντίπαλον δέος, τις ΗΠΑ, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι συνήθως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

H διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για αμερικανική σόγια μειώνει τις προμήθειες των ΗΠΑ και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων ενδέχεται να αυξήσει προς τα πάνω τις τιμές. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Κίνα έχει αυξήσει αρκετά τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αμερικανικής σόγιας να αυξηθούν σε υψηλά 6,5 ετών.

Παραδοσιακά, η Βραζιλία καλλιεργεί σόγια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ωστόσο, οι εν λόγω διαδικασίες έχουν καθυστερήσει φέτος εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε πέρυσι τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μάλιστα οι εξαγωγές της Βραζιλίας ήταν 28 φορές μικρότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, στους 49.500 τόνους. Κορυφαίοι commodity traders αναφέρουν στο Reuters ότι οι καθυστερήσεις στη Βραζιλία θα ευνοήσουν τις χώρες-ανταγωνιστές, κυρίως τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα εικάζεται ότι η βραζιλιάνικη παραγωγή θα εισέλθει σε φάση κανονικότητας έως τον Μάρτιο. Εκτιμάται δε ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο οι αυξημένες εξαγωγές σόγιας θα συμπέσουν με τις εξαγωγές ζάχαρης, δημιουργώντας χάος στα βραζιλιάνικα λιμάνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.