Βιολογικοί κίνδυνοι σε πλοία: Δύο νέα class notations από τον Bureau Veritas

Βιολογικοί κίνδυνοι σε πλοία: Δύο νέα class notations από τον Bureau Veritas

108
Βιολογικοί κίνδυνοι σε πλοία: Δύο νέα class notations από τον Bureau Veritas

Ο Bureau Veritas (BV) εξέδωσε τα νέα class notations «BIORISK MANAGED» και «BIORISK SECURED», τα οποία αφορούν τις απαιτήσεις του νηογνώμονα σε θέματα ασφάλειας και υγείας, για την προστασία των πλοίων από βιολογικούς κινδύνους. Τα νέα αυτά πρότυπα αναπτύχθηκαν έπειτα από στενή συνεργασία του νηογνώμονα με ναυπηγεία, πλοιοκτήτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ περιλαμβάνουν τόσο λειτουργικές όσο και σχεδιαστικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση επιδημικών εξάρσεων.

Το notation «BIORISK MANAGED» επικεντρώνεται στην καθιέρωση και στην εφαρμογή ενός πλάνου διαχείρισης επιδημικών εξάρσεων, ακολουθώντας τις βασικές αρχές των πρωτοκόλλων «Restart your Business» (RYB) του Bureau Veritas. Τα πρωτόκολλα RYB, τα οποία παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2020, αποτελούν τις πρώτες οδηγίες που αφορούν τον κλάδο της ναυτιλίας, συγκεκριμένα τους κλάδους κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων, και περιλαμβάνουν πολιτικές αντιμετώπισης του Covid-19 αλλά και άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Τα πρωτόκολλα RYB απαιτούν τον εντοπισμό όλων των πιθανών κινδύνων στα λιμάνια, στα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης αλλά και στο ίδιο το πλοίο, ενώ ένα συσχετισμένο Πλάνο Διαχείρισης Επιδημικών Εξάρσεων (Outbreak Management Plan) περιέχει τις σχετικές διαδικασίες πρόληψης, μετριασμού και προετοιμασίας που αφορούν τόσο το πλήρωμα όσο και τους επιβάτες, με σαφείς ορισμούς ευθυνών και ρόλων.

Το «BIORISK MANAGED», από τη μεριά του, καλύπτει τις υποχρεώσεις επί του πλοίου, τη διαχείριση των πόρων και τις απαιτήσεις για τις απαραίτητες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων του PPE και του ιατρικού εξοπλισμού, διαδικασίες και επιχειρησιακές συστάσεις. Επιπλέον, περιλαμβάνει απαιτήσεις για κατάλληλη εκπαίδευση των πληρωμάτων αλλά και για τον επανασχεδιασμό, την αναδιάταξη ή την τροποποίηση χώρων και συστημάτων, όπως η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός.

Η εταιρεία MSC Cruises παρέλαβε την 1η Φεβρουαρίου το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο «MSC Virtuosa», το πρώτο πλοίο παγκοσμίως που λαμβάνει το notation «BIORISK SECURED».

Φωτό: MSC Cruises

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.