Google: Σε λειτουργία το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Google: Σε λειτουργία το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

289
Google: Σε λειτουργία το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

H Google και η SubCom ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο «Ντυνάν» μεταξύ του Virginia Beach και του Saint-Hilaire-de-Riez στις γαλλικές ατλαντικές ακτές βρίσκεται σε λειτουργία.

H Google πρωτοανακοίνωσε το project το 2018. Το υποθαλάσσιο καλώδιο έχει λάβει το όνομά του από τον πρώτο νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκο Ντυνάν. Στόχος ήταν το εγχείρημα να ξεκινήσει το 2020, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο στα σχέδια των εμπλεκόμενων μερών.

Το μήκους 4.000 μιλίων καλώδιο έχει δυναμικότητα 250 terabits το δευτερόλεπτο. Με απλά λόγια, η δυναμικότητα αυτή μεταφράζεται σε δυνατότητα μεταφοράς, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Ντυνάν, ολόκληρης της ψηφιοποιημένης βιβλιοθήκης του Κογκρέσου τρεις φορές το δευτερόλεπτο (!).

Το υποθαλάσσιο καλώδιο «Ντυνάν» θα διαθέτει 12 ζεύγη ινών και διάφορες άλλες καινοτομίες, που θα συμβάλουν στην ταχύτερη μεταφορά δεδομένων. Μετά την έναρξη της λειτουργίας του «Ντυνάν», σειρά παίρνει το υποθαλάσσιο καλώδιο «Grace Hopper» μεταξύ Νέας Υόρκης και Ευρώπης. Το εν λόγω project εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2022 και θα διαθέτει 16 ζεύγη ινών. Αργότερα μέσα στο 2022 αναμένεται και η έναρξη του «Equiano», του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει Νότια Αφρική και Πορτογαλία.

Φωτό: Raul Martinez/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.