Chemical tankers: Πώς η αυτάρκεια της Κίνας σε χημικά προϊόντα επηρεάζει τη...

Chemical tankers: Πώς η αυτάρκεια της Κίνας σε χημικά προϊόντα επηρεάζει τη ναυλαγορά

208
Chemical tankers: Πώς η αυτάρκεια της Κίνας σε χημικά προϊόντα επηρεάζει τη ναυλαγορά

Η αυξημένη παραγωγή παραξυλόλιου της Κίνας θα μειώσει τις εισαγωγές από Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ασκώντας πιέσεις στους ναύλους για ενδο-ασιατικά δρομολόγια, αναφέρει με πρόσφατη ανάλυσή της η Drewry.

To παραξυλόλιο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο οργανικό χημικό που μεταφέρεται με chemical tankers. Το 2020, το παραξυλόλιο αντιπροσώπευσε το 17,1% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου οργανικών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Drewry. Ωστόσο, η αύξηση της εγχώριας κινεζικής παραγωγής από το 2018 έχει μειώσει σημαντικά τους όγκους που διακινούνται μέσω θαλάσσης. Μάλιστα, δεδομένου ότι η κινεζική παραγωγή φέτος θα αυξηθεί κατά 9,8 εκατ. τόνους, οι εισαγωγές από τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα του κόσμου εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 10%, στους 12,5 εκατ. τόνους.

H Drewry σημειώνει στην ανάλυση ότι το 2022 η παραγωγική δυναμικότητα παραξυλόλιου της Κίνας θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. τόνους και η αυξητική αυτή τάση θα συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η κινεζική παραγωγή αυξάνεται, η ασιατική χώρα θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα, καθώς ενισχύεται η παραγωγή καθαρού τερεφθαλικού οξέος. Η Drewry εκτιμά ότι το 2021 οι κινεζικές εισαγωγές παραξυλόλιου από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα μειωθούν κατά 30% και 15%, στους 3,6 εκατ. και 1,5 εκατ. τόνους αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές του Μπρουνέι προς την Κίνα από τη μονάδα παραγωγής Hengyi Petrochemical θα παραμείνουν σταθερές, καθώς κατά 70% το εν λόγω εργοστάσιο ανήκει σε κινεζικά χέρια.

Η μείωση των ροών από Νότια Κορέα και Ιαπωνία θα επηρεάσει τους ναύλους των chemical tankers που πραγματοποιούν ενδο-ασιατικά δρομολόγια, καταλήγει η Drewry.

Φωτό: Alexander Schimmeck/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.