Νέο κέντρο ναυτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ιδρύθηκε στο Μόντρεαλ

Νέο κέντρο ναυτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ιδρύθηκε στο Μόντρεαλ

106
Νέο κέντρο ναυτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ιδρύθηκε στο Μόντρεαλ

Ένα νέο ερευνητικό κέντρο που δημιουργήθηκε στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ θα στοχεύει στην προστασία των πλοίων από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Το Κέντρο Αριστείας για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο του Καναδά θα συνδυάσει την τεχνογνωσία μιας start-up εταιρείας, της Neptune Cyber, και του καναδικού ναυπηγείου Davie.

Το πενταετές ερευνητικό έργο θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές. Σημαντικές μηχανές και εξαρτήματα του σύγχρονου πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πλοήγησης και των κύριων μηχανών, «συνδέονται» στο διαδίκτυο όλο και πιο συχνά, προκειμένου να διαγνωστούν προβλήματα από απόσταση και να αποφευχθεί η αποστολή ενός επισκευαστή σε πλοίο. Ωστόσο, τα συστήματα που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο μπορούν να αποτελέσουν, σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες και κοινωνικούς εταίρους της ναυτιλίας, «ελκυστικούς» στόχους για χάκερ. Μέσα σε έναν χρόνο, οι συμμετέχοντες στο έργο ελπίζουν να έχουν εντοπίσει βασικές «ευπάθειες» και να θέσουν τα θεμέλια-στόχους για την αντιμετώπισή τους.

Η Neptune Cyber και η Davie θα συνεισφέρουν συνολικά 1,7 εκατ. δολάρια Καναδά, εκ των οποίων 1,2 εκατ. δολάρια σε υποστήριξη και εξοπλισμό για όλη τη διάρκεια του έργου. Περίπου δέκα μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εκπαιδευτούν για να γίνουν μεταξύ των πρώτων ειδικών στον τομέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.