Με πλοίο της Pantheon η πρώτη μεταφορά πετρελαίου μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα  

Με πλοίο της Pantheon η πρώτη μεταφορά πετρελαίου μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα  

2876
Με πλοίο της Pantheon η πρώτη μεταφορά πετρελαίου μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα  

Η Oxy Low Carbon Ventures (OLCV), θυγατρική της Οccidental ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου την παράδοση δύο εκατ. βαρελιών πετρελαίου με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα (carbon-neutral oil) στη Reliance Industries στην Ινδία.  Ως πετρέλαιο μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα ορίζεται αυτό, του οποίου όλος ο κύκλος ζωής (παραγωγή, διύλιση, μεταφορά, χρήση κ.λπ.) έχει συνολικά μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.

H συναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς για κλιματικά «φιλικό» αργό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη μεταφορά αποτελεί επίσης γέφυρα για την ανάπτυξη net-zero oil, το οποίο η Occidental σκοπεύει να παραγάγει μέσω της δέσμευσης και απομόνωσης ατμοσφαιρικού CO2.

Το υπό ελληνική σημαία VLCC Sea Pearl, διαχείρισης της Pantheon Tankers Management ναυλώθηκε για τη συγκεκριμένη μεταφορά προς την Ινδία. Η διαχειρίστρια εταιρεία συμφερόντων Άννας Αγγελικούση και των υιών της Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη είναι βασικός στυλοβάτης του ελληνικού νηολογίου και του Έλληνα ναυτικού.

Το Sea Pearl κατασκευάστηκε το 2017 από τα ναυπηγεία HHI ULSAN και ναυτολογεί Έλληνες αξιωματικούς ως πλήρωμα γέφυρας και μηχανής.

SeaPearl1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.