Η DP World επεκτείνεται στην αφρικανική ήπειρο

Η DP World επεκτείνεται στην αφρικανική ήπειρο

74
Η DP World επεκτείνεται στην αφρικανική ήπειρο

Η DP World, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές τερματικών παγκοσμίως, υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης 20ετούς διάρκειας με την κυβέρνηση της Ανγκόλας, βάσει της οποίας θα αναλάβει τη λειτουργία του τερματικού πολλαπλών χρήσεων (Multipurpose Terminal ‒ MPT) στο λιμάνι της Λουάντα.

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται σε συνέχεια μιας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, κατά την οποία η DP World επιλέχθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης που συστάθηκε από

το Υπουργείο Μεταφορών της Ανγκόλας ως ο προτιμώμενος υποψήφιος για να ξεκινήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση για την παραχώρηση του τερματικού. Το ΜPT θα αποτελέσει τον πρώτο τερματικό στη δυτική ακτή της Νότιας Αφρικής υπό τη διοίκηση και τη λειτουργία της DP World, επεκτείνοντας περαιτέρω κατ’ αυτόν τον τρόπο την παρουσία της εταιρείας στην αφρικανική ήπειρο.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη, η DP World θα επενδύσει $190 εκατ. κατά τη διάρκεια της 20ετούς περιόδου παραχώρησης. Μεταξύ των επενδύσεων συγκαταλέγονται η αποκατάσταση της υπάρχουσας υποδομής και η απόκτηση νέου εξοπλισμού διεθνών προδιαγραφών, που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του MPT.

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν μέρος του ευρύτερου στόχου αύξησης της ετήσιας διακίνησης στα 700.000 TEUs ανά έτος. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα υποστηριχτεί επιπροσθέτως από την υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος λιμενικής διοίκησης καθώς και από την περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού από την Ανγκόλα που θα απασχοληθεί στον τερματικό σταθμό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Λουάντα αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανγκόλας. Λόγω της τοποθεσίας του, καθίσταται σημαντικός θαλάσσιος κόμβος για τα δρομολόγια που κινούνται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Αφρικής, γεγονός που δίνει στο λιμάνι τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις εμπορευματικές ροές στη γύρω περιοχή. Το ΜPT, το οποίο θα διαχειρίζεται τόσο εμπορευματοκιβώτια όσο και γενικό φορτίο (διαθέτει προβλήτα έκτασης 610 μ., βάθος 12,5 μ. και μια περιοχή στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων έκτασης 23 εκταρίων), αναμένεται να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό στην Ανγκόλα.

Φωτό: DP World

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.