Ένα νέο βοηθητικό σύστημα πρόωσης πλοίων, που τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια

Ένα νέο βοηθητικό σύστημα πρόωσης πλοίων, που τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια

544
Ένα νέο βοηθητικό σύστημα πρόωσης πλοίων, που τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια

Η Korea Shipbuilding and Offshore Engineering (KSOE) έλαβε από τον νηογνώμονα DNV GL Έγκριση επί της Αρχής (AiP) για ένα βοηθητικό σύστημα πρόωσης που τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια. Το σύστημα είναι αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν από κοινού η KSOE, ο ναυπηγικός όμιλος Hyundai Heavy Industries και η ναυτιλιακή εταιρεία SK Shipping, με στόχο την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων πρόωσης που χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια.

Το σύστημα αποτελείται από δύο περιστρεφόμενα ιστία ύψους 50 μ., τα οποία φέρουν πτερύγια και τα οποία εγκαθίστανται κάθετα και στις δύο πλευρές του καταστρώματος. Τα ιστία περιστρέφονται ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, παράγοντας βοηθητική πρόωση για το πλοίο. Σύμφωνα με την KSOE, η νέα αυτή λύση βοηθητικής πρόωσης είναι δυνατόν να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου περισσότερο από 6%, ενώ το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε αρκετούς τύπους πλοίων.

Η συγκεκριμένη έγκριση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση του νέου class notation WAPS (Wind Assisted Propulsion System) από τον DNV GL, ενώ ο νηογνώμονας έχει επίσης αναπτύξει ένα πρότυπο για την πιστοποίηση συστημάτων πρόωσης που τροφοδοτούνται με αιολική ενέργεια.

Φωτό: www.ksoe.co.kr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.