H πράσινη ναυτιλία ψηλά στην ατζέντα του Νταβός

H πράσινη ναυτιλία ψηλά στην ατζέντα του Νταβός

306
H πράσινη ναυτιλία ψηλά στην ατζέντα του Νταβός

H Mission Possible Partnership (MPP), μια νέα συμμαχία για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης παγκόσμιων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Τη νέα αυτή συμμαχία τρέχουν από κοινού η Energy Transitions Commission, το Rocky Mountain Institute, η συμμαχία We Mean Business και το World Economic Forum. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Energy Transitions Commission, η σύμπραξη αυτή βασίζεται στην επιτυχία του Mission Possible Platform που εγκαινιάστηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή το 2019 και συμμετέχουν πλέον σε αυτό περίπου 400 εταιρείες με στόχο τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Bezos Earth Fund και τη συμμαχία Breakthrough Energy, η οποία ξεκίνησε από τον Bill Gates και άλλους ιδιώτες επενδυτές. Η MPP βρίσκεται επίσης σε στενή συνεργασία με το Global Maritime Forum.

Στα τέλη του 2021, η συμμαχία θα στοχεύσει στην επίτευξη καινοτόμων συμφωνιών μηδενικών εκπομπών για τις βιομηχανίες της ναυτιλίας, της πολιτικής αεροπορίας και του χάλυβα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσα σε τρία χρόνια, στόχος είναι να βοηθηθούν εταιρείες των παραπάνω κλάδων, καθώς και άλλες που δραστηριοποιούνται στα φορτηγά, στο τσιμέντο, στα χημικά και στο αλουμίνιο να ολοκληρώσουν συμφωνίες κλιματικής δράσης. Η συμμαχία ενδεχομένως να επεκταθεί και στους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας εντός πενταετίας.

«Ο αριθμός των κρατών που δεσμεύονται σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050 έχει αυξηθεί σημαντικά το 2020», ανέφερε ο Christoph Wolff, επικεφαλής Κινητικότητας του World Economic Forum. O ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις μεταφορές και στη βαριά βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για το επόμενο στάδιο δράσης.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.