
Η λιμενική βιομηχανία του Βιετνάμ αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Vietnam+, καθώς το εμπόριο αγαθών αναμένεται να καταγράψει σημαντική αύξηση με την ανάκαμψη της παραγωγής, της εγχώριας κατανάλωσης αλλά και των εξαγωγικών αγορών.
Η χώρα, παρά την πανδημία του Covid-19, κατέγραψε μια πολύ καλή εμπορική χρονιά, με τη συνολική αξία του εξαγωγικού εμπορίου να εκτιμάται στα $543,9 δισ. καταγράφοντας ετήσια αύξηση 5,1%. Παράλληλα, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας έφτασε τα $19,1 δισ., που είναι το υψηλότερο από το 2016.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινούνται σε εγχώρια λιμάνια αυξήθηκε μετά το β΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, με την πανδημία να οδηγεί πολλές πολυεθνικές εταιρείες (MNCs) να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Βιετνάμ. Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το Βιετνάμ συνάπτει νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (FTAs). Λόγω αυτών των συμφωνιών, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των εμπορικών εσόδων κατά 11% κάθε χρόνο κατά την περίοδο 2021-2024.
Παράλληλα με τη βελτίωση των οδικών υποδομών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη των εμπορικών λιμένων, όπως το νέο τερματικό Gemalink στον λιμένα Cai Mep – Thi Vai (το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2021) και το λιμάνι Lach Huyen (στο οποίο κατασκευάζονται η τρίτη και η τέταρτη προβλήτα, που αναμένεται να λειτουργήσουν το 2025).
Η ανάπτυξη λιμένων όπου θα ελλιμενίζονται μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των logistics, καθώς δεν θα υπάρχει η ανάγκη αποστολής των εμπορευμάτων σε κόμβους διαμεταφοράς, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κλάδου logistics.
Σύμφωνα με το Vietnam+, αναλυτές εκτιμούν ότι το λιμάνι Cai Mep-Thi Vai θα σημειώσει αύξηση πάνω από 20% στις εμπορευματικές ροές κυρίως λόγω των απευθείας θαλάσσιων συνδέσεων που διαθέτει με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα και στο λιμάνι Hai Phong ο όγκος των εμπορευμάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 10%, χάρη στην ανάκαμψη του ενδοασιατικού εμπορίου, αλλά και την εκτιμώμενη ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ.
Φωτό: Quang Nguyen Vinh/Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ