Σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών η Rosneft

Σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών η Rosneft

71
Σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών η Rosneft

Την προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους εμπορικούς οίκους επιδιώκει η κρατική ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

Όπως αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο Reuters, η ρωσική εταιρεία επανεκκινεί τις συνομιλίες της με σημαντικούς παίκτες στην ενεργειακή σκακιέρα, ύστερα από καθυστερήσεις που προέκυψαν με άλλους πιθανούς εταίρους μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Η Rosneft βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Vitol, Glencore και Gunvor, μεταξύ άλλων, για επενδύσεις στο έργο Vostok Oil στην Αρκτική, έχοντας ήδη εξασφαλίσει συμφωνία με την ελβετική Trafigura, η οποία κατείχε μερίδιο 10% στο τέλος του περασμένου έτους.

Οι εμπορικοί οίκοι αποφεύγουν γενικά την άμεση επένδυση στην παραγωγή, αλλά μια συμφωνία με τη Rosneft ίσως να είναι ελκυστική, καθώς θα μπορούσε να τους δώσει πρόσβαση σε μια μακροπρόθεσμη σημαντική πηγή εφοδιασμού για την αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά.

«Η συμμετοχή των εμπόρων πετρελαίου στο έργο έχει νόημα επειδή ουσιαστικά αγοράζουν θέσεις σε μελλοντικές προμήθειες πετρελαίου», ανέφερε πηγή στο Reuters.

Ούτε η Rosneft ούτε οι εμπορικοί οίκοι έκαναν κάποιο σχόλιο για τις συνομιλίες.

Το Vostok Oil είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πετρελαίου της Ρωσίας, συγκρίσιμο σε μέγεθος με την εξερεύνηση της Δυτικής Σιβηρίας τη δεκαετία του 1970 ή την επαρχία πετρελαίου Bakken των ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία.

Η Rosneft έχει εκτιμήσει τα αποθέματα σε 44 δισ. βαρέλια, αρκετά για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη για πάνω από έναν χρόνο, ενώ στο παρελθόν η εταιρεία ανέφερε ότι θα μπορούσε να παραγάγει 1% του παγκόσμιου πετρελαίου μέσα στην τρέχουσα δεκαετία σε τιμές ανταγωνιστικές με τις χαμηλές τιμές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής.

Φωτό: Marie Sjödin/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.